Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  22.04.2006
Akustikk seminar med the Stig
 
   
   


Vi har avholdt Akustikkseminar med Stig Erik Tangen fra Løten.

Innhaver av firmaet Tangen A-V Design som blant annet driver med akustisk rådgivning.
Dessuten er han også kjent fra Hifisentralen under nicket ”theStig”.

Spenningen var stor blant 15 påmeldte OAS’ere til seansen med Stig Erik. Og det kunne vært flere om ikke plassen var begrenset, for noen etternølere måtte dessverre avvises. Men helt tydelig at dette temaet engasjerer!!!

Klokka 1730 ankommer Stig Erik til Gjelleråsen med sin ”bærbare” pc (som han gjerne ville ha hjelp til å bære inn) pluss en målemic og en koffert med ledninger. Det hele ble koblet opp til anlegget med en signalkabel til linjeinngang på preamp.


Målemic og PC på plass.


Først mat...

Kvelden starter med pizza fra den lokale pusher før Stig E går i gang med kveldens tema, etter en kjapp presentasjon av seg selv.

Det hele starter med basic som hva er lyd, frekvens osv.
Vi får høre om bølgelengder, stående bølger, utfasing, etterklangstid, førsterefleksjoner, lydforplantning, lydmessige forskjeller på innervegger og yttervegger, og hvordan man kan ”fjerne” vegger, - akustisk altså!
Som en liten kuriositet nevnes også at ved vakuum (som i verdensrommet) er det helt lydløst, da lyden ikke har noe å forplante seg gjennom. Noe å tenke på neste gang man ser på Star Wars.. :)

Vi får en innføring i ulike strålings mønster fra forskjellige høyttalere som dipoler, horn og konvensjonelle kassehøyttalere. Ulik stråling som setter ulike krav til romdemping. Og om hvordan lyden endrer strålingskarakter ved rundt 200 Hz, der den over har form av stråler, mens den under 200 Hz har form av bølger…

Elektronisk romkorreksjon nevnes, noe som egentlig er en frekvenskorrigering av høyttaleren, og ikke en korreksjon av rommet som forblir som før med sine feil og mangler…

Også interessant å høre Stig’s tanker om subwoofere som normalt sees på som en nødløsning blant audiofile. Men som gjør det mulig å optimalisere bassen (ved riktig plassering av sub) i forhold til mellomtone/diskant, ved at det som er optimal plassering av mellomtone og diskant ikke nødvendigvis er rett plass for å få optimal bass. Men uten målinger er det vanskelig å komme i mål her.



Så var det over til den praktiske delen der det ble målt bassrespons og refleksjonsmønster i rommet.
Det begynner med at Stig spiller en ren 50 hz tone via pc’n.

Vi beveger oss rundt i rommet og hører hvor forskjellig bassen oppleves. Fra å være utfaset og nærmest helt borte på et punkt mellom høyttalerne, til å være boostet opp i sofakroken.
Målingene viste også at det var opptil 25dB nivåforskjell på ulike frekvenser i rommet. Det hørtes jo noe dramatisk ut, (og for noen gav det en forklaring på den dårlige lyden hos meg tidligere...øhh…)

Men det er også sånn at forskjeller over et smalt område ikke nødvendigvis er så hørbare, selv om dB avviket er stort, ifølge Stig E.

Det ble videre kjørt refleksjonsmåling som viste at en førsterefleksjon kan være nesten like kraftig som direktelyden fra høyttaleren, og hvordan vi effektivt får dempet den med bruk av akustikkplate på sidevegg ved høyttaleren.

Pc og måleprogram viser seg altså å være effektivt for å analysere de lydmessige egenskapene til rommet, men setter samtidig krav til brukeren når det gjelder hva man skal måle og hvordan dataene skal tolkes.

Alt i alt en svært lærerik kveld med Stig Erik, spesielt med tanke på nytten man kan ha ved å kontakte profesjonell hjelp. Avgjørende for et godt lydresultat er høyttalerplassering, valg av sweet spot, samt kombinasjonen av de to plassert i rommet. Og der man normalt bruker måneder og år med prøving og feiling før man kommer i mål (om man i det hele tatt gjør det) så fikses det hele i løpet av noen få timer med pc og faghjelp.

Fra venstre: Alf, KW, Stig Erik, André og Vibeke

Vi vil til slutt takke så mye for en engasjerende og lettfattelig innføring i akustikkens krumspring. For mer info og kontakt med Stig Erik og hans tjenester, se hjemmesiden hans.

http://www.tangenavdesign.com/

 

 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008