Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  16.02.2007
ColdAmp klasse D byggesett
 
   
   

Vi har hatt et sett Coldamp monoblokker på lån noen måneder. Navnet er noe misvisende da de holder en lett lunk (ca 30 grader C) og har en lydsignatur som er langt fra kald....

Egentlig er det byggesett der man kjøper strømforsyning og forsterkermodul selv, for så å montere det inn i et kabinett. Men vi fikk byggesettene tilsendt ferdig bygget, så utseende er (heldigvis) ikke noen fasit på hvordan de skal se ut.

I følge forhandleren Magnus Myrhaug Audio så er det ingen stor jobb å montere sammen dette kittet. Foruten de nevnte modulene så trengs kabinetter, kontakter, strømbrytere, innvendig kabling, lysdioder, flatstifthylser for innvendig konnektering, osv...

Coldamp er forøvrig en slags konkurrent til B&O sin ICE power når det gjelder konstruksjonen. Men der B&O henvender seg til produsentmarkedet så retter Coldamp seg mot selvbyggerne.

Det skal ikke legges skjul på at vi var noe spente på lyden fra disse monoblokkene.

Jeg så for meg at vi bare pakket dem pent ned igjen og takket for lånet hvis det skulle vise seg at det låt for hmmm.....jævlig. Tidligere erfaringer med klasse D forsterkere har ikke akkurat fått oss til å se lyset, for å si det på den måten. MEN - frykte viste seg å være ubegrunnet!

Coldampene ble først koblet opp i Tor sitt anlegg der de erstattet et par 110 watts rørmonoblokker.

Førsteinntrykket var overraskende positivt. Om lyden skal karakteriseres med to ord må det bli dynamisk og behagelig. Et lydbilde som heller mot det varme totalt fri for hardhet eller lyttefiendlige elementer. Lyden oppleves tonalt sett i stor grad som veldig riktig der f.eks Diana Kralls piano framstår uten store artifakter i lydbildet (mine egne rørblokker sliter mer med det pianoet...)

I tiden jeg hadde dem i hus ble det spilt en del mer bassfokusert musikk enn vanlig. For den helt store forcen til diisse monoblokkene syns jeg gikk på bassdefinisjon og kontroll i lydbildet. Her var de også hakket bedre enn mine egne rørforsterkere.

Mellomtone og opp er vel der jeg har hatt mest og utsette på tidligere klasse D forsterkere som har vært i hus. Tidligere lydbilder har fremstått som matt og grått i dette området, og ikke vært på høyden med hverken gode rør eller transistorforsterkere i mine ører.

Her syns jeg Coldampene var bedre. Etter en ukes spilling med de så hadde fortsatt ikke abstinensene kommet (altså savnet etter egen rørlyd!). De gav i det store å hele et særdeles tiltalende lyttevennlig lydbilde. MEN også med et stort minus....

Der de falt igjennom hos meg var med tanke på soundstage. Musikken presenteres med fin bredde men uten særlig dybde i lydbilde. Det framstår i stedet som en todimensjonal flate foran høyttalerne. I hvilken grad man vil se på dette som et problem er individuelt. Mange anlegg gjengir ikke 3D overhodet (av ulike årsaker) og da er det jo det samme.

Og om man tenker seg Coldamp brukt som bassforsterker så har det heller ingen praktisk betydning. Men for seriøs high end hifi så er 3D, soundstage, perspektiv - whatever man måtte finne på å kalle det, et viktig parameter i gjengivelsen for mange av osss.

Men i det store og det hele kan disse byggesettene på det varmeste anbefales, enten som hovedforsterker i rimeligere anlegg eller til bruk på aktive basser.

Strømforsyning SPS80

Klasse D forsterker - 240 watt 8 ohm / 400w 4 ohm

 

Second opinion fra HC:

Sitter igjen med et ganske positivt inntrykk. Bassen var meget bra og diskantgjengivelsen synes jeg også var god men mellomtonen har jeg hørt bedre. Sammenliknet med min nåværende AudioAero rør amp så virket Coldamp litt treg og pregløs i mellomtone området. Det manglet litt på dynamikk og kroppslighet synes jeg. Fin sort bakgrunn og veldig bredt lydbilde med god plassering av instrumenter men ikke det nærværet jeg får med AudioAero forsterkeren.

 

Og fra KW:

Mitt lytteintrykk av disse var av positiv karakter og noen ganger blir en sittende å lure på om en virkelig trenger å bruke mer penger enn det disse vil koste en (under10k med kabinetter og det som skal til?) De drev Cremonaene mine greit med det som måtte være ønskelig av lydtrykk. De var stille (uten støy) så langt jeg oppfattet.
Jeg oppfattet de som tilnærmet nøytrale, så langt jeg greier å avgjøre slikt, ikke for lyse og ikke for mørke i klangen.
Så langt jeg husker lyden fra Midgaard blokkene for et år siden, så oppfatter jeg gjengivelsen fra CA som lysere, noe jeg mener passet mine Cremona bedre, i hvertfall opp mot nøytralitetspespektivet.
Nå foretrekker jeg klangbildet heller på den mørke siden enn på den lyse, så slik sett fungerte også Midgaard bra hos meg. Likevel ble det kanskje en anelse mer nøytralt med CA.
Skal her legge til at ht.kablingen med Midgaard var Auio Magic 2,5 kvadrat/Furutech bananplugg, mens det på CA ble brukt Black Magic R
Forskjellen kan etter min mening noe på vei skyldes dette, ut i fra min mening/oppfatning av disse to kablene.
CA har fin og kontrollert bassgjengivelse og fin detaljering uten å bikke over i høyfrekvensene.
De ble så langt jeg kan huske en anelse varmere i chassiet enn Midgaard, ellers er vel disse to klasse D forsterkerne bygget mye over samme hovedprinsipper innenfor klassen, men gjør oppmerksom på at Coldamp ikke bruker ICE moduler.


Likevel så sitter jeg igjen med et inntrykk av at den ikke har den samme form for tyngde (kjøtt på benet) som den andre jeg har prøvet hjemme nå nylig, nemlig Karan 270.
Hadde jeg hatt begrenset økonomi så ville valget i hvert fall vært lett.
Vil påpeke at jeg skriver dette utfra inntrykk basert på husken, samt at jeg ikke føler meg alt for bekvem med slike oppgaver.

 

Link til mer info og priser:

http://mmaudio.net/index.php/573587



-Tor


 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008