Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  05.10.2007
Teac - Esoteric X-01D2
 
  Teac - Esoteric X-01D2  
   
Lytteinntrykk - Eivind | Lytteinntrykk - Tor | Lytteinntrykk - Roy

 

Lytteinntrykk - Eivind

Det var ikke helt uten forventning jeg lett svettende brakte denne 31 kg tunge kartongen hjem fra Hi-Fi Center kjeden i Vika. Inne i kartongen befant det seg den integrerte toppmodellen fra Esoteric til den nette pris av kr.106.995. Dette er en direkte nedskalering av den todelte P-03/D-03, som igjen er lillebror av P-01/D-01. Sistnevnte er det sågar enkelte som hevder er ”verdens beste”. En påstand ingen ville protesterte høylytt mot da vi hørte den i våres i Hi-Fi- Centerkjeden’s flotte referanse anlegg i Vika. Interessen for dette merket ble da alvorlig vekket, og nå fikk jeg muligheten til å teste dette selv i trygge omgivelser.

Spilleren er basert på Esoteric’s nye drivverk VRDS-NEO. Dette er en nyutvikling av det velkjente drivverket VRDS (vibration free rigid clamping System). Den har 4 DAC-er per kanal som er helt avskilt av typen Burr-Brown 1704 x 8. Den spiller også flerkanals SACD 1 bits basert på AD 1955. Dette er en helt spiller som er ny på markedet, og er etterkommer av X-01 og X-01Ltd. Det er også mulighet for å koble til en separat master klokke. Der er det to varianter å velge mellom til henholdsvis 30.000 og 100.000.


Anlegget til Eivind:

Forforsterker: BAT VK51SE
Effekt: Karan KA S 450
Høyttaler: Forsman VSS Ultima magnestat
Kabler: Black Magic Revelation/The Giant
Strøm: PS Audio Powerplant P300/PS Audio Statement (kabler)
Rack: B.C.D./Infinite Pagode Signatur
Akustikk: DaaD, Furutech RW-L

Vel hjemme var det bare plugg&play da den var innspilt etter et lengre opphold hos redaktøren av Lyd & Bilde. Jeg lot den likevel stå på med strøm noen timer før jeg begynte å spinne plater. Den ble satt på toppen av mitt B.C.D.rack med en IKEA slakterblokk i mellom. En PS-Audio Statement strømkabel ble koblet til, og ren nygenerert strøm kom fra en PS Audio Powerplant P300.

Eivinds Anlegg
Anlegget til Eivind før Esotericen var kommet på plass.

Første inntrykket stod ikke helt til de høye forventningene jeg hadde til dette produktet. Jeg bruker normalt B.C.D.cones (nå Black Magic cones) og montert disse på Esoteric-en. Da åpnet lydbilde seg mer opp og det ble ett dypere lydbilde. Nå føltes det mer riktig.
Det er slett ikke uvesentlig med underlag for CD-spillere, og føttene som følger med komponentene er etter min mening ikke bra nok.
Da var det bare å spisse ørene og spille i vei. Først ute var Arild Andersen’s ”Kristin Lavransdatter” , som er en mye brukt testplate hos meg. Her fremstod det et stort rom med stoisk ro og masse detaljer. Bassen til Arild Andersen fremstod som god definert med spensten i strengene god ivaretatt. Dybden på lydbilde var også meget bra. Saksofonen fremstod luftig med god mikrodynamikk. Piano var nennsomt og lettflytende med masse overtoner. På spor 5 så fremstår et mylder av detaljer som blir presentert på en svært naturlig og klar måte med en følelse av å være tilstede ved begivenheten. Dette gav en følelse av vektløshet som jeg søker. Klangflater bare oppstår ut i fra ”intet” mot en helt sort bakgrunn. Kari Bremnes sist plate ”Live” ble deretter lagt i plateskuffen. Her var det ingen skarpe kanter, og man fikk et klart vindu inn i musikken. På spor 5 fremstod trommene med masse pondus og kraft. Dette var moro ! Bassen på spor 9 var myk og behagelig, og kanskje noe utflytende ? Den metalliske klangen til cymbalene ble kastet gjennom luften, mens pianoet hang og fløt av gårde. Man hørte helt klart at dette ikke var noe Steinway, men en variant av mer elektronisk art. Totalt gjenskapte X-01D2 på en imponerende måte live-stemingen på denne platen.

På Lise Ekdal’s ”Perlor av glass” så virket hennes stemme noe tørr og tilbaketrukket, men med masse detaljer. Dette var den første lille innvendingen jeg noterte. Det manglet litt ”kjøtt og blod” på stemmer på enkelte innspillinger. Jeg noterte også et det var et skikkelig rasp på gitarstrengen, og at instrumentene hadde god plass og var godt definert i det realistiske lydbildet.

Willy Nelson& Kimmie Rhodes har laget en vakker plate som heter ”Picture in a frame”, og her ble jeg dratt inn i musikken og den fine atmosfæren. Jeg vil på ingen måte påstå at jeg har den ”perfekte” lyden i mitt lytterom, men flere ganger med denne spilleren i anlegget fikk jeg fornemmelse om at det nettopp var det !

Som oppsummering vil jeg si at dette er en Cd-spiller som har en svært naturlig gjengivelse av musikk uten noen form for imponatoreffekter. Jo mer intenst jeg lyttet desto mer detaljer hørte jeg, Det ble derfor mange sene lyttekvelder under testperioden, ofte med avslått lys. X-01D2 har en diskantgjengivelse som enkelte kanskje kan savne noe luftighet og glitter. Men jeg opplevde den som svært nøytral. Det var mye kropp på gitarstrenger og man fikk et skikkelig metallrasp når anslaget kom. Her fikk man ikke bare fornemmelsen av noe ”lyst med glitter”, men ekte metall. Jeg vil si at dette var etter min smak. Mellomtonen var litt tilbaketrukket og litt forsiktig på enkelte innspillinger, mens den på andre var fullt tilfredsstillende med masse detaljer og realistisk. Den gjengav i stor grad det som var på innspillingen, men kunne ønsket meg litt mer ”kjøtt og blod” her vurdert ut i fra min egen referansespiller Meridian 800. Bassen fremstod fjellstøtt og dyp med glimrende definisjon og dynamikk. Her var det ingenting å utsette. Den dynamiske kontrasten den klarte å frembringe gjorde at man kunne lytte på lavt nivå og høre de små forskjellene på enkelt instrumenter, noe som gjorde at man ble dratt inn i musikken. Meget bra! Det var også en sorthet og en følelse av luft mellom instrumenter og stemmer som gjorde at disse fremsto med klarhet. Bredden og dybden var slik at man kunne lytte inn i et stort lydbilde, - toppklasse. Et av spørsmålene jeg hadde før denne testen var hvordan de nyeste av de konvensjonelle CD-spillerene klarte seg i forhold til de som bruker PC som et utgangspunkt. Min konklusjon er at Esoteric står for en videreutvikling og at det ikke er noe grunn til hoppe på PC-basert drivverk av lydmessige årsaker. Et annet spørsmålet man selvfølgelig stiller seg er hvor mye av lyden man får med seg i forhold til toppmodellen P-01/D-01 til nærmere halvmilionen. Hvis jeg skal råtippe så vil jeg si 80-85%. Jeg ble i hvert fall ikke skuffet etter å ha hatt lillebroren på besøk.

-Eivind

Lytteinntrykk - Eivind | Lytteinntrykk - Tor | Lytteinntrykk - Roy

Til slutt vil vi takke så mye til Hifi-Centerkjeden i Vika for lånet av X-01D2.
 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008