Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  05.10.2007
Slimdevices Transporter
 
  Transporter  
   
Test av ACD | Liste med artister som ble spilt | Anlegget Transporteren ble testet i | Test av Tor

Et Columbiegg!

Dac, tuner, preamp og trådløs nettverksavspiller i en og samme boks! Kan det bli bedre?
Ok, visse begrensninger er det.
Som preamp er det kun mulig å koble til digitale kilder, til gjengjeld er det det meste av tilkoblings muligheter for digitale komponenter inn/ut. Rca, xlr, bnc, optisk….samt world clock inngang, BRA!

Tuneren har også visse begrensninger, som at vi snakker om internettradio med en lydkvalitet på mp3 nivå, skjønt til bakgrunnsmusikk og festbruk så holder det i massevis, samt nyhetene på P4 som ikke må være på high end nivå..
Det ligger også en del svært bra kanaler ferdig lagret i Transporteren klar for nedlasting, som f.eks Atlanta Blues Society. En kanal jeg ble helt hektet på med sin sinnsykt svingende blues!

Installering.
Å koble opp Transporteren er en fryd. Det meste går automatisk bare med godkjenning av prosess underveis. Den finner trådløst nettverk, og spør om krypteringskode om det kreves. Programvaren (Slimserver) som er nødvendig for bruken av Transporter følger ikke med, men lastes ned rett fra nettet. Fra Slimserver angir man også hvor musikken ligger på harddisken, og den blir så automatisk hentet.
En annen snedig funksjon er auto på/av når pc’n slås av og på. Når pc’n slås av slokner også Transporteren, og våkner til liv igjen når datamaskinen slås på! På mange måter er altså bruken av Transporter en ren fryd.

Lydkvalitet.
Så var det lyden da.
Lytting via Transporteren har gått gjennom 3 faser, der den er brukt som ”stand alone” komponent, altså som både dac og preamp. Må også nevnes at inntrykkene er fra RCA utgangen, og noen hevder at lyden via XLR er hakket bedre, så ha det i bakhodet.

Første fase var jeg veldig imponert over hva man kan få for 17k i dag. Mange fasiliteter og svært bra lyd!

Andre fase begynte jeg å bli mindre imponert over lyden, vanskelig å finne noe å sette fingeren på. Vurdert ut fra ”tekniske” parametre var det meste på plass, men likevel.

Siste fase var inntrykket av en sånn karakter at den kun ble brukt som internettradio.

Så hva endret seg?
Det positive førsteinntrykket kom nok først og fremst av at forventningene ikke var all verden, og det ble vektlagt de positive sidene ved gjengivelsen, der det er lite å sette fingeren på. Muligens med unntak av dypbassen som oppleves som noe diffus og utflytende. Den er der, men vanskelig å høre hva det er for noe.
Så etter en stund savnes noe……..hva oppdaget jeg når en dCS Delius kom inn i huset.

Transporteren ble da prøvd som ”drivverk” og matet signalet digitalt inn i dacen på Delius, som samtidig ble brukt som masterclock.
Det er vanskelig å beskrive forskjellen med objektive begrep, men subjektivt begynte plutselig anlegget å gjengi musikk! Altså musikk med nerve, sjel og tilstedeværelse……subjektivt? Yess….men det finnes ingen bedre måte å beskrive det på. Gleden med å lytte til musikk kom tilbake, alt kom bare tettere på her i stua mi. Bassen endret også karakter til mer presis og definert. Det ble lettere å høre basslinjene fra instrumentene.

Kan vel også si at Deliusen forsvant tilbake til eieren en periode, og Transporteren fikk igjen spille første fiolin. Men det samme gjentok seg, og også besøkende kommenterte det med gjengivelsen. Lite å sette fingeren på, men musikken tar aldri skikkelig tak i deg, slik som oppleves med f.eks dCS Delius.

Dataprodukt.
En annen sak som har vært kommentert andre steder på nettet, er prisen på Transporter. Som er lav nettopp fordi det er et dataprodukt og ikke et hifi-produkt. Noen har hevdet at hvis det siste var tilfelle kunne man mangedoblet prisen på colombiegget.
Men jeg vet ikke helt, forskjellen mellom et ”dataprodukt” og et ”hifi-produkt” kommer tydelig fram når den sammenlignes med Delius, som gjør mye av det samme, utenom å være nettverksavspiller. Bare med mer sofistikerte løsninger.

F.eks – når det oppstår feil på signalet. Det kan skje på Transporteren ved bruk av ekstern klokke, og man skifter fra cd til internettradio, eller fra 44.1 signal til 192hz. Da skjønner ikke Transporteren min mye, og svarer med å kjøre fullt nivå ut med sus!!! Uavhengig av den analoge volumkontrollen!! Lite fascinerende!
Her savnes fasiliteten på Delius som går i auto mute når det er feil på signalet.
Videre har jeg hatt noen tilfeller der jeg måtte ta omstart på Transporteren ved å nappe ut strømledningen, i fravær av ”svenskeknapp”. Heller ikke så veldig fascinerende med hakking og låsing…..slik som er kjent fra vanlig datamaskiner. Men som sagt - dette er et dataprodukt.

Det savnes også å kunne bruke mulitfunksjons hjulet på fronten som volumkontroll. Samt at knappene på fronten av Transporteren kunne hatt funksjoner som gjorde at man slapp å gå inn på Slimserveren for å justere f.eks bruk av ekstern/intern klokke. Det virker litt smør på flesk å ha akkurat de samme funksjonene både på komponent og fjernkontroll, når mye annet må betjenes vis PC.

Konklusjon
Men Transporteren er et produkt man lett blir avhengig av. Genialt enkel tilgang til alle musikkfiler, om man bare tar jobben med å legge platesamlingen inn på harddisk først. Internettradio med utallige musikkanaler klare for nedlasting, og en lydkvalitet som det absolutt står respekt av. Ikke i nærheten av ”state of the art” som ACD også nevner, men brukt som drivverk til ekstern dac av høy kvalitet…..YESSS!!!

-Tor

Test av ACD | Liste med artister som ble spilt | Anlegget Transporteren ble testet i | Test av Tor

 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008