Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  11.05.2010
Demo hos; Enhanced Home Entertainment Design
 
  Teac - Esoteric X-01D2  
   

 

Hos Morten Jordbrånen er det meste «feil». Likevel blir alt veldig riktig. OAS har prøvelyttet et oppsett utenom det vanlige i et meget spesielt rom.


Morten, som driver det nystartede firmaet EHED (Enhanced Home Entertainment Design), har valgt å gjøre det vi andre bare kan drømme om: For et par år siden bygde han på huset for å få egen hjemmekino. Etter hvert har han dessuten startet som forhandler av ulike produkter for lyd og akustikk.

Studio-line
Inn fra den lyse vårkvelden framstår rommet bortimot bekmørkt, med svart tekstil i tak og på alle vegger, svarte gedigne skinnstoler og ganske sparsom belysning. Når øynene venner seg til mørket kan vi ane konturene av utstyr vi vanligvis ikke ser i private lytterom, og som heller hører hjemme i et studio.

Morten har lyddempet rommet totalt, noe klappetesten bekrefter. Slik beskriver verten effekten av tiltakene som er gjort:

– Jeg ønsker å oppleve musikken slik den fremstår på cd-platen i et meget godt dempet lytterom.
Akustikktiltakene består utelukkende av absorbsjon med fokus på linearitet og lav etterklangstid. Ved å dempe rommet har jeg full kontroll, og kan måle og lytte meg fram til akkurat den gjengivelsen jeg ønsker.
Når det gjelder frekvensgangen, så ligger jeg nå innenfor +/- 4dB i bassområdet fra 10-120Hz uten korreksjon. Benyttet en liten EQ på rundt 30Hz som var litt svak og dempet en spiss peak på 47Hz, så når dere var her, så var jeg vel innenfor +/- 2dB med slakk økning i bassen nedover fra 100Hz.

Etterklangstiden ligger under 0,2ms ned til 90Hz og under 0,3ms til ca 60 og deretter under 0,4 til bunn omtrent.

PC som CD-spiller
Musikkanlegget er like utradisjonelt som rommet: Lydkilden er en PC, enten det er filer eller CD-er som avspilles. Den todelte CD-riggen fra Esoteric er tatt ut av drift fordi den etter Mortens syn ikke holder mål lydmessig…
Signalene føres inn i en TC Electronics studio-preamp/dac og videre til aktive studiomonitorer fra Dynaudio. Det eneste som minner om «vanlig» hifi er en DP-forsterker – riktignok beregnet til PA-bruk – som fôrer to enorme (sub)basskasser med hele 8 stk. 12 tommers elementer i hver. Frekvensdelingen skjer i den PC-styrte TC-en.

Her er altså det meste «feil», sett i tradisjonelt hifi-perspektiv. Likevel blir det lydmessige resultatet veldig riktig. Noen stikkord er homogen stemme- og instrumentklang, imponerende dyp og slagfast bass, stort lydbilde med detaljrikdom og perspektiv – og en strålende dynamikk. Men mer om lyden senere…

Oppsummert av Egil Erlandsen

Teac - Esoteric X-01D2

Teac - Esoteric X-01D2

Og her er OAS-reaksjonene på lyden:

Jeg får vel starte med noen innrømmelser:
- Jeg har liten eller ingen peiling på hjemmekino,
- liten eller ingen peiling på HiFi utstyr utenom det nokså tradisjonelle og
- har i stor grad forsømt akustikkbehandling av eget lytterom.

Jordbrånens invitasjon viser til omfattende akustiske tiltak og han benytter ”proff utstyr” (tc Electronics) som må sies å være uvanlig i et HiFi anlegg. Samlet sett et anlegg som bygger på helt andre løsninger enn mitt eget, nokså tradisjonelle oppsett.

Når jeg så meldte meg på en demo av Jordbrånens ”Lyttekino” som han kaller det, var det derfor med en god dose nyskjerrighet på hva som kan oppnås, lydmessig, ved gjennomførte akustiske tiltak og i hvilken grad er det mulig å få god musikk ut av et ”hjemmekinoanlegg”. (Noen som aner en liten dose skepsis mellom linjene?)

Morten tar imot oss utenfor sitt ”studio” og viser oss inn i lokalet.
Rommet måler ca. 30m2 får vi vite. Det første vi merker oss er dempingen. Rommet oppleves som meget lyddødt. Vi klapper og registrerer ingen etterklang. Stemmer låter uvant og dempet. Mørke vegger og litt sparsom belysning setter oss i en litt spesiell stemning. I fronten av Lyttekinoen finner vi et lerret på litt over 100 tommer. Det er akustisk transparent og skjuler på elegant vis senterhøyttaleren.
I ”salen” finner vi 6 meget komfortable stresslesser, bygget opp slik at det tre bakerste er passe hevet over de tre i fremre rekke.

Jordbrånen ønsker å spille et par låter før han vil gå igjennom rommets oppbygging, og forklare tankene bak de akustiske tiltak som er gjort og selve anlegget.

Første låt er lagt i PCen (!) og lyden strømmer ut fra Dynaudio Acoustics 25 Air, som er hovedhøyttalerne. Førsteinntrykk er at dette er annerledes og litt dempet kanskje. mangler det diskant eller luft? Litt vanskelig å si noe mer på basis av en ukjent låt. Neste låt var velkjente ”Keith don’t go” og et inntrykk av et rent forvrengningsfritt lydbilde begynte å feste seg. Må straks revurdere inntrykket vedr mangel på luft, for på denne låten synes jeg det låt ganske riktig over det hele. Ikke pågående men organisk og realistisk. Heldigvis hørte vi lite til ”kinolyden” eller de 8 x12 tommerne som skjulte seg bak et forheng.
Tvert imot. Her var ingen overdreven bass, og hele lydbilde fremsto etter hvert som ytterst velbalansert og nøytralt. Jo mer musikk vi fikk høre, jo tydeligere fremstod ”manglene” rett og slett som fravær av tilvente betoninger og ujevnheter i frekvensgangen.
Jordbrånen ga oss en utførlig forklaring på hva som er gjort for å oppnå denne grad av dempning og kontroll. Tiltakene er planmessige og målrettede, men kortversjonen er vel at tak og alle vegger er dempet med akustikkplater. Veggene er seksjonerte og individuelt dempet etter forutgående støymålinger. Det hele er kledd inn i en ensfarget mørk tekstil, noe som gir rommet et helhetlig inntrykk.
Resultatet er et rom med meget lav etterklangstid og et anlegg med frekvensgang fra 20 til 20k Hz på +/- 0,2 dB !!
Slå den! (Husker jeg rett???)

Teac - Esoteric X-01D2

Teac - Esoteric X-01D2

Teac - Esoteric X-01D2

Teac - Esoteric X-01D2

Teac - Esoteric X-01D2

Vi fikk etter hvert anledning til å spille medbrakt, og inntrykket av et ytterst nøytralt og forvrengningsfritt anlegg befestet seg sterkere og sterkere. Nøytralitet og lav forvrengning er begrep vi ofte hører i sammenheng med litt ”sterile” anlegg uten den nødvendige ”varmen” i mellomtonen og ofte en litt overdempet bass.
En slik assosiering er i dette tilfelle helt feil.
Gjengivelsen, slik jeg opplevde den har akkurat så mye varme at stemmer virker helt naturlige, enten det nå er manns eller kvinnestemmer. Instrumenter likeså og det er befriende deilig å høre en så ”ren” lyd uten de typiske betoninger som så ofte popper opp her og der og forvirrer. Et ”nakent opptak” forblir ”nakent” men ikke slitsomt. Deri ligger en viktig forskjell fra et ellers godt HiFi anlegg, uten kontroll på rommets bidrag.

Muligens kan det hentes en touch mer luft i toppen, men dette er i så fall nokså marginalt og kanskje også en vanesak eller spørsmål om smak og behag. Jeg har ofte inntrykk av at mange liker ”å høre” diskanten, eller ha litt ”singeling” i lydbildet, noe som i hvert fall bidrar til å gi høyde i den musikale scene. Hva som er rett og hva som er galt, får den enkelte selv finne ut av. Jeg kunne leve happy med diskantgjengivelsen, akkurat som den er.
I sweet spot synes jeg opplevelsen av 3D var bra. Men ikke bedre enn mange andre gode anlegg. Visse frekvensmessige avvik eller betoninger kan, etter min mening ha en positiv effekt på dette med ”romklang”, slik at anlegget bidrar til at rommet i innspillingen oppleves som større eller dypere enn hva som faktisk ligger i rillene.
Dette anlegg gir deg kun det som ligger i innspillingen, intet mer.

Dette er også Enhanced Home Entertainment Design, Morten Jordbrånen sin filosofi; lyden vi hører skal være den som kommer fra høyttalerne, ikke refleksjoner eller resonanser fra rommet.
En filosofi jeg har stor sans for. - i hvert fall når resultatet blir slik som her.
Utenfor sweet spot, forsvinner ikke høyttalerne i samme grad og lyden blir litt mer to-dimensjonal, spesielt på fremste rekke hvor man opplever lyden som om den stort sett kommer fra nærmeste høyttaler. Et problem dette anlegg deler med de aller fleste andre ”High End anlegg”

De fleste kutt fra OAS’s TEDDY Skiva ble spilt og jeg merket meg ofte små nye detaljer i lydbildet som fremstår på grunn av den gjennomgående glatte frekvensgang og homogenitet som jeg vil påstå er helt spesiell og ytterst sjelden. En positiv effekt av dette er nok også at anlegget gjengir det meste av innspillinger og type musikk så og si like bra.
Demolåtene kan godt ligge, da de fleste alminnelige innspillinger låter knall uansett.
Så finn heller fram den gode musikken, og len deg tilbake og nyt.
Da er musikken i fokus, ikke anlegget.
Litt uvant i begynnelsen, men du verden som det ”vokser”.

Som nevnt serveres bassen av 8 stk 12 tommere. Hver av disse står i et 50 liters lukkede kabinetter og drives av en gammel DP PA forsterker på 1000watt.
Flere lot seg imponere av bassgjengivelsen og det med rette. Jeg opplevde den som meget nyansert, skremmende fysisk, og helt utrolig dynamisk når det var behov.
Rett og slett noe av det beste jeg har hørt.

Avslutningsvis fikk vi en kort demo av anleggets kvaliteter på film.
En av Bruce Willis mange actionscener ble kjørt og vi oppdaget fort at det ikke var noe i veien med bildekvaliteten heller. Helt supert etter mitt ringe skjønn.
De valgte scenene viste Bruce som truckfører under angrep av en jetjager.
Bruce vinner, don’t worry!
Lyden som fulgte når flyet bråsnudde rett foran nesa vår kan bare ikke beskrives. Jeg har aldri hørt noe lignende. For meg ble dette den nye definisjonene på realisme og fysisk bass. Jeg så en del glis rundt meg, akkurat da....

Det finnes mange utrolig velspillende anlegg rundt om i landet og jeg har vært så heldig å høre noen av dem. De fleste av disse anlegg har utstyrsmessig kostet svimlende summer i forhold til hva Morten Jordbrånen har nedlagt. For dette anlegg er ikke spesielt kostbart, komponentmessig.
Utstrakt bruk av proff utstyr er et nøkkelord her. Hovedhøyttalerne for eksempel; Dynaudio AIR 25 koster nye noe rundt 60.000,- om jeg ikke husker feil. Og disse har han så kjøpt brukt. Elektronikken fra TC Electronic koster ikke mer enn en billig signalkabel. Og CDene puttes inn i en alminnelig bærbar PC. Uten at jeg kjenner de faktiske kostnadene, vil jeg tippe at de største utgiftene faktisk ligger i bygningsmaterialer, dempning og de 6 store og komfortable stolene i kinosalen

Den meget gode lyden vi her fikk oppleve er et resultat av fagmessig og målrettet tuning av selve rommet hvor fremfor alt alle peaks er dempet mekanisk til så og si flat frekvensgang.

Resultatet er et ”lyttekinorom” som håndterer de sarte toner og ”live” musikk like suverent som dundrende action på film. Uvant i begynnelsen, ja - men jeg må si jeg ”akklimatiserte” meg meget fort.

Hadde jeg måttet tilbringe resten av livet i en stol, ville nok et lytterom á lá ”lyttekinorommet” til Jordbrånen være et blivende sted.
I hvert fall om jeg fikk sitte i sweet spot.

Mvh Morten Jensen,
- som applauderer innsatsen og takker for en imponerende og annerledes demo.

 

Teac - Esoteric X-01D2

Teac - Esoteric X-01D2

Teac - Esoteric X-01D2

Teac - Esoteric X-01D2

 

Jeg startet lyttingen utenfor sweetspot, ytterst til høyre på første rad. Teoretisk ingen ideell plassering, og det skulle bli bekreftet.
Førsteinntrykket var et varmt, fyldig lydbilde med flott instrumentklang og nydelig stemmegjengivelse. Utrolig tett og fin bass, tilhørelatende helt liniær. Her var det nyanser i dypbassen på Kari Bremnes’ «Svarta Bjørn» som jeg aldri tidligere har vært oppmerksom på.
Manglet det litt i toppen, tro? Det som definitivt manglet var bredde og perspektiv. Lyden kom fra nærmeste høyttaler og lydbildet spredte seg en snau meter inn mot midten. Hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg trodd at venstre kanal var falt ut. Her er det altså helt avgjørende hvor du sitter.

Da jeg senere posisjonerte meg midt på første rad og deretter midt på andre rad ble det fart i sakene. Rom og perspektiv åpenbarte seg, instrumentene var nå riktig plassert og alle brikker falt på plass. Kjente saksofontoner signert Petter Wettre på Frode Bergs eminente utgivelse «Dig It!» hadde både bitt og fylde, mens bandlederens bass briljerte bak de andre instrumentene. Denne dyktige musikeren med fast plass i Helge Lien Trio burde vært der selv, og hørt hvor flott bassen hans kan låte i hermetisert form!

Videre testing med medbrakte Dino Saluzzis «Juan Condori» viste at selv ikke dette anleggets suverene gjengivelse av de laveste oktavene kunne gjøre noe med den dårlige basskvaliteten på den ellers utmerkede ECM-innspillingen med argentineren og hans familie. Det føltes beroligende at dette ikke bare er et fenomen i egen heim ☺

For meg var det en ny og spennende opplevelse å høre musikk gjengitt i et totaldempet rom. Medbrakt musikk bekreftet at her var det ingenting å utsette på kvaliteten: Korrekt gjengivelse av instrumentklang og vokal, et uhyre jevnt frekvensforløp hele veien, bunnsolid bass uten frekvenser som stikker seg fram – og rom/perspektiv jeg kunne leve veldig godt med.
Jeg slutter meg til applausen!

Egil Erlandsen

 

Teac - Esoteric X-01D2

Teac - Esoteric X-01D2

 

Det sterkt akustisk dempede rommet er noe uvant, jeg har vel til gode å høre anlegg i rom med så lav etterklangstid. Dette krever noe tilvenning og bidro til at oppfatningen av anlegget endret seg noe i løpet av kvelden.
Det første som slår meg er den fantastiske bassen. I de lavere frekvensene er det så velkontrollert, homogent og avviksfritt at det er en fryd. Her er slam og trøkk i bøtter og spann, fritt for de problemer man gjerne opplever i hjemmeoppsett hvor bassen fungerer godt på enkelte opptak men skaper problemer på andre i det man treffer en eller flere problemfrekvenser. Her har vi ikke problemfrekvenser i bassen hvilket gjør at det fungerer på alle de opptak vi lyttet til.

Tonalt foretrakk jeg å sitte på siden av sweet-spot, det vil si rett foran en av høyttalerne. Dette gav mer bitt og sting i mellomtonen enn når man satt i sweet-spot, hvor jeg personlig savnet litt attack, og fikk en følelse av at høyttalerne med fordel kunne stått nærmere hverandre, eller med noe mer vinkling inn mot lytteposisjon. Siden rommet er så kraftig dempet er man avhengig av å sitte i midten for å oppleve perspektiv i lydbildet, dette fordi man nesten utelukkende hører høyttalernes direktelyd.
Anlegget låter meget detaljert og presist og virker kildetro i betydningen lite legges til eller trekkes fra. Det er tonalt velbalansert og har utrolig god innsikt i kildematerialet . Hva som skyldes anlegget og hva som skyldes rommet er mer uklart enn ellers, men resultatet kjennetegnes av renhet og kontroll. Det låter nok noe tørrere enn undertegnede er vant med og prefererer, men det betyr ikke at dette er mindre korrekt. Et vellydende oppsett for veldig lite penger, et imponerende og annerledes anlegg i uvant rom.

-André


 

Kontaktinfo:
Enhanced Home Entertainment Design
Morten Jordbrånen
Karuslia 30
1481 Hagan

Mobil: 959 32 104

Komponentene vi spilte på var:

Stereo:

Dynaudio Acoustics AIR 25 (4x300w - innebygget Pre/DAC/romkorreksjon:
http://www.dynaudioacoustics.com/Default.asp?Id=2846&AjrNws=603&AjrNwsPg=1

tc Electronic Studio Konnekt 48 som Pre/DAC/Delefilter/Romkorreksjon/Lydmåling/Firewire lydkort alt-i-en-boks:
http://www.tcelectronic.com/studiokonnekt48.asp

med en enkel Acer Aspire PC som kilde.

8x12" Peerless i lukkede kammere på ca. 50 liter med en DP 1000 (2x1000w 8 Ohm) PA-forsterker

Surround:

3 stk. Dynaudio Acoustics AIR 25
2 stk. Dynaudio Acosutics AIR 20:
http://www.dynaudioacoustics.com/Default.asp?Id=534&AjrNws=513&AjrNwsPg=1

Samme sub, men nå styrt av processoren under:

Onkyo PR-SC5507B Processor:
http://www.mono.no/display.x?cid=163&sid=547&id=318769890

JVC DLA-HD350 Projektor

Panasonic DMP-BD80 Blu-Ray:
http://www.panasonic.no/html/no_NO/Produkter/Blu+ray/Blu+ray-spillere/DMP-BD80/overview/2303278/index.html

 

 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008