Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  05.10.2007
På besøk hos Forsman
 
   
   
Så var det ut på tur igjen, og den samme gjengen som dro til Porsgrunn dro denne gangen til Nøtterøy der Tor Forsman skulle huse oss denne snødekte tirsdagskvelden.
Lars, Eivind og André satte retningen via kompasset mot Forsman, i Eivinds Spagetti GT utstyrt med doble frustrasjopphengsoppkoblinger på både for og bakaksel, så været ikke skulle stoppe oss.Etter ett par timer i snøføyka og ruskeføre var vi fremme ved vår kjære vert og vi ble geleidet inn på kaffe, kaker og div annet snacks i fast og flytende form, samt i sinus kurver. Grunnlaget for seansen var Forsmans nye prototype av hans referanse høyttaler Ultima.Nytt på denne er toppmontert bånddiskant som jobber fra 3000hz og oppover. Opp til 3000hz er mellomtoneelementet byttet ut til fordel mot ett mellomtone bånd element fra Bolender og Graebner.

Formen på diskant huset er nøye tiltenkt fra Forsmans side med tanke på spredning bakover men samtidig ikke miste det klare fokuset fra lytteposition. Undertegnede er motstander av lave høytalere man må lete frem lydbildet, så det er herlig å se at det finnes konstruktører som tenker på dette! Og spesielt når de er norske.

Anlegget bestod av Forsman Ultima mk.? Forsynt fra ett sett monoblokker fra Embla. Disse lever opp til 1200w noe vi tydelig hørte holdt i bøtter og spann for Ultima. Forsman har byttet ut sitt DP utstyr hvilket også inkluderte 5.52HP med Embla, som han mener spillte merkbart bedre etter han fikk byttet ut utgangspolene I de til større typer. Verdt og nevne er også at han har brukt flerfoldige kilo med ferritter internt og eksternt I disse ICE baserte monoblokkene. Kablingen og øvrig utstyr har meget god skjerming, og under denne skjermen er det ferritter for mellom 5-10.000. De som kikket bak racket til Forsman I Horten Messen 2004, vet hvordan dette ser ut.


Signalkilden bestod av en Sony ES cd spiller bygget som en tanks som igjen matet en Embla preamp som I seg selv er umoddet etter hva undertegnede vet.

Racket er vel av hyttetypen men gjorde nytten sin. Dette er vel det eneste punktet Forsman ikke har lagt spesielt mye energi i, men hva gjør vel det når man ser helheten vi så her i resten av anlegget.

Rommet anlegget var plassert i er ett gammelt lokale benyttet til melkebutikk for mange år siden. Forsman har selv brukt dette som butikklokale, verksted og gjør dette selv I dag, dog i noe mindre grad. I hjørnene var det plassert større bassfeller noe man trengte når hver høytaler hadde hele 3 basselementer hver seg.

Lydmessig ble vi alle imponerte over den ekstremt åpne mellomtonen og diskantgjengivelsen Ultima skapte. Det er tydelig at fremtiden ligger i bånd elementer etter å ha hørt virkningen av dette. Selv på rimelige Dali høyttalere er det nå bånd diskant. Forsman fortalte oss her grunnen. Det var egenresonansen i elementet samt start og stoppetiden som dynamiske elementer har men som man slipper i båndelementene. Desverre blir det vanskelig å fremstille bånd elementer som går helt ned i avgrunnen i dag, det nærmeste man kommer er vel da en elektrostat eller magnetostat.

Forsman som er ett lite leksikon i seg selv, delte ut sine kunnskaper til oss langveis farende OAS’ere. Han pratet litt om dele filtre, faseproblematikken I dele filtrene, etterheng i elementene etter utslag og forklarte her også bånd diskantenes fordeler i forhold til konvensjonelle elementer. Vi fikk se hans første forsman dual split høytalere han bygde for ca 30 år siden og fikk hans Tandberg historie servert. Også hans bånd til DP guru Leif Erntsen ble nevnt.For de som ikke visste det bygde Forsman en preamp for mange mange år siden. Den var relativt kompromissløs og hadde blant annet riaa og mono strømforskyning. Ett kabinett til hver kanal med andre ord. den var for tiden ikke oppegående da den trengte kondensator bytte.

Selv om Forsman ikke lenger driver på så mye som før med utvikling av høytalere, krabber han seg stadig fremover mot nirvana. Hans split foil høytalere er virkelig et spesielt konsept undertegnede ikke har sett andre steder og de har en grunntone som får enhver til å dobbeltskjelve i buksene om ting er optimalt. Ultima er en dyr høytaler, men det er gode nyheter for de der ute som kanskje er ute etter en spesiell og ikke minst norsk produsert høytaler at han leverer mindre modeller som også leverer varene.De små høytalerne på bildet er ikke pc høytalere men tidligere utkast til kommende modeller fra gammelt av.

Klokken nærmet seg ti, og da vi var gode og mette av både musikk, teori og føde, satte vi kursen mot tigerstaden.
Vi takker Tor Forsman for en hyggelig, trivelig og lærerik kveld og vi er spente på neste skritt på hans vei…


-Hilsen Lars N og resten av OAS besøket.

 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008