Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  05.10.2007
Fryd-hifi
 
   
   
Fryd HiFi | Second Opinion | Galleri

Hifi-skribent Håkon Rognlien har realisert en gammel drøm, og startet sin egen hifi-butikk. Men da OAS kom på besøk en ettermiddag i slutten av april, røpet han at dette ikke er noe å leve av. Kanskje er han snart tilbake i Fidelity med mer enn musikkomtaler...?
Rognlien har, som de fleste sikkert har fått med seg, forlatt skribentrollen i Fidelity, og åpnet egen forretning med det smukke navn; Fryd Hi-Fi.

Tor på vei inn i Håkon's lille hi-fi univers - godt bortgjemt i Heggedal!

Forretningen ligger i Heggedal, et godt stykke fra Oslo, men vel verd turen, skulle det vise seg.
I lyse, enkle og nærmest udempede lokaler, hadde Håkon satt opp anlegg i tre prisklasser, hvorav selv det dyreste var av relativ moderat størrelse og kost.
- Med udempede lokaler kan jeg med sikkerhet garantere at kjøperne får bedre lyd hjemme, var Håkons kommentar.
I god HiFi ånd, fikk vi en passe dose med tweak ved ankomst. Håkon innledet kvelden med litt tanker og ideer om hvordan han skulle få forretningen til å bære seg, om med hans tanker om fremtiden i hodet, en pils i den ene handa og litt peanøtter i den andre, ruslet vi inn til kveldens første seanse.

Sjefen sjøl...
Stor nettrespons
- Jeg har drømt opp en virkelighet som ikke fins, spøker Håkon Rognlien idet åtte OAS-medlemmer tropper opp hos den profilerte skribenten i butikken hans i Heggedal i Asker. Ikke verdens navle, akkurat. Det innvirker på kundetrafikken. Her er det ikke mange som dropper innom! Men nettsiden hans (http://www.frydhifi.no) er populær, og gi mye respons.
- Det ringer folk fra andre kanter av landet og bestiller anlegg til hundre tusen uten at de har hørt det!

Håkon forteller at han vil være å treffe i Heggedal fram til sommeren. Etter dette vil han satse på showroom-konsept hjemme.
- Jeg drømmer om å konstruere noe under eget navn, men dette ligger lengre fram.

Dynamisk spillestil
- Her er det valgt utstyr som jeg liker selv. Jeg er veldig glad i en dynamisk spillestil og liker at det skjer ting. Klipsch er suveren på dynamikk, sier Håkon om godbitene i butikken. Her er det foruten Klipsch satset på Marantz, Copland, Naim, Totem og litt Jolida.
- Marantz har veldig gode CD-spillere. Og DVD-spillerne deres har også god lyd, forklarer han.

Og jammen står det ikke en Tandberg Huldra 10 i hjemmekinorommet! Til og med på PC-en er det Klipsch-høyttalere. Håkon går heller ikke av veien for å demonstrere et ipod/discman-anlegg fra samme fabrikat. Men det er stativhøyttaleren Klipsch B3 som imponerer i dette rommet, fôret av en Marantz DV 4001 og Jolida JE 1301 integrert rørhybrid på 2x30 watt. Kommentarene viste at dette var imponerende bra, med solid trøkk fra et anlegg som inkludert kabler ikke slanker bankkontoen din med mer en 7500 kroner! Da må du riktignok ta til takke med Marantz DV 3001 som signalkilde. Til gjengjeld koster høyttalerne latterlige tre lapper.


Morten:
Dette er budsjettanlegget. Og med budsjett, så mener Rognlien virkelig budsjett! 7.500,- skulle han ha for hele greia: Et par nette Klipsch B3, en integrert Jolida JE 1301, 30 watter og en Marantz DVD spiller. Også kabler, da. Filmen Titanic ble lagt i Marantzen, og showet var i gang.

Og Show ble det.
For om prisen var ytterst beskjeden, var lyden i en helt annen klasse. Her var det trøkk og moro fra første strofe. Bulder fra et synkende skip og finstemte fioliner om hverandre. Stemmer virket naturlige og med flott bilde på den store LCD skjermen, ble vi dratt rett inn i handlingen. Til denne pris var dette rett og slett helt utrolig!

Naim og Copland
Etter hvert beveger vi oss til hovedrommet, går vi opp et hakk i pris og kvalitet, og fyrer opp kombinasjonen Naim CD5i, Nait 5i, Totem Rainmaker stativhøyttaler og AudioQuest-kabling – totalt et sted rundt 30.000 kroner. Lyden hever seg også, med den mye omtalte «prat»-faktoren tydelig til stede. Her snakker vi om «pace, rythm and timing».

Enda mer seriøst blir det når hovedanlegget i butikken overtar: Marantz SA-11S1, Copland CTA 405 med KT88 utgangsrør og gulvhøyttaleren Klipsch RF 82 – sistnevnte til en ublodig pris av 10.000 norske. Her ble alt større, mer solid og med masse trøkk. Anlegget avliver alle påstander om at Klipsch ikke spiller bass. Det blir etter hvert såpass høy fun-faktor at naboene kommer og klager! Et slikt anlegg inkludert kabler blir ditt for 56.000 kroner, nedsatt fra 65.000 veiledende.

- Knallhard konkurranse med små importører på hver sin tue har har presset prisene. Hifi er faktisk billig i Norge, kommenterer Rognlien, som selv ikke har planer om å hive seg på importbølgen.Audio Note fra øverste hylle

Etter naboklagen er det på tide å låse butikken og komme seg hjem til Håkon, for å høre musikken på virkelig eksotiske og rådyre komponenter fra Audio Note: CD Two drivverk, DAC 3x, M5 preamp og P4 monoblokker med doble 300B-rør, spesielt modifisert for Håkon i England. Vinylen spilles på en ProJect RPM9 med «japansk høykvalitetsarm» og Audio Note IQ3 pickup. Kalblene er norske DBL.

- De spiller som ICE-forsterkere med rørklang, sier Håkon om monoblokkene. Og 15 rørwatt spiller høyt og dymamisk så det holder på Klipsch RF 63 (til 19.000 kroner, en latterlig pris i dette anlegget). Her er det imponerende dynamikk, og det spilles i overkant høyt for enkeltes smak. Men du verden så gøy!


Morten:
Hjemme hos Rognlien fikk vi høre hva som skjer når Klipsch kobles til elektronikk i referanseklassen. Med AudioNote rund baut, og høyttalere i 20k klassen, kom det en god dose raffinement inn i bildet, som sammen med en ennå bedre dynamikk ga oss "fot" og suveren "live-følelse" på det aller meste som ble spillet.
Dette var virkelig moro å høre på. Vi fikk også en Bass-demo, som rystet oss dypt inn i sjela. Jeg strever ennå med å finne (bort)forklaring på hvordan dette var mulig..

Håkon sitt private Audio Note oppsett

Vi lar Morten få sluttordet her på vegne av oss alle sammen:
Rognlien utviste gjennom hele besøket en for bransjen, sjelden form for ærlighet. Dette gir tillit og jeg har allerede notert han på min lille liste over leverandører jeg gjerne handler med.
Takk for en meget hyggelig og interessant musikkveld.
Lykke til!


-Av Egil Erlandsen (tekst) supplert av Morten, og Lars Schrøder (foto)

Fryd HiFi | Second Opinion | Galleri

 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008