Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  08.09.2008
Lindberg Lyd
 
   
   

Det var med forventning vi OASere troppet opp hos 2L for å bli introdusert til selskapets innspillinger, teknikk og filosofi. Og vi ble ikke skuffet over det vi fikk høre.

2L poengterte at alle 5.1 kanaler var tatt opp diskret, med andre ord at seks selvstendige mikrofoner ble brukt og at signalene ikke mikses inn i hverandre. Fordelen med å holde kanalene atskilte gjør at man kan bevare tidsinformasjonen (tiden lyden tar fra instrumentene og veggflater) slik at plasseringen av instrumentene er lett å høre ved avspilling igjen. Ved lytting hos 2L var det svært overraskende å oppleve hvor stor "sweet-spot" ble ved denne teknikken. Selv om man sto på siden av oppsettet i mellom en fronthøyttaler og en bak-høyttaler så var det mulig å plassere instrumentene. Imponerende! 2L hevdet videre at plassering av høyttalere blir mye mindre kritisk på denne måten: Dette skulle skyldes at man ved å unngå å mikse/bleed'e samme informasjon i eksempelvis de tre front-høyttaleren unngår kamfilter-effekter som oppstår når lyden lanseres ved ulik lengde fra lytteren. Undertegnede har hjemme opplevd at man må være pinlig nøyaktig med plasseringen av de tre front-høyttaleren for å ikke oppleve rare effekter når samme tone eller instrument gis ut fra de tre høyttalerene (kamfilter, utkansellering). Ingen slike effekter kunne høres hos 2L selv om lyttestolen vi vekselvis brukte kunne rulles frem/tilbake eller til siden. Det gjør jo disse innspillingene mer robuste selv om oppsettet hjemme ikke er satt opp av en pirkete audiofil.

Vi ble presentert for høyoppløst lyd spilt fra servere (24-bits, > 192 kHz). Lyden var relativt tørr men aldri skarp og slitsom. Vi var vel alle enige om at flerkanals-opptakene låt vesentlig bedre enn tokanals-opptakene. Undertegnede syntes (med flere) at klangfarvene på instrumentene kom klarere frem og at dynamisk evne også ble sterkt bedret i fler-kanals. Vi funderte på om ikke dette også skyldtes at hver kanal inklusive høyttalere fikk en mindre anstrengende oppgave for å oppnå samme lydtrykk som ved en to-kanals avspilling. Litt uvant var det for meg at man tar opp lyden i sentrum av musikerne; det gir absolutt en engasjerende opplevelse, men kan kritiseres for å unaturlig i forhold til en seteplass ute i konsertsalen.
Vår vært var svært engasjert og holdt en fin tråd i presentasjonen. Det var tydelig at han likte hva han holdt på med noe som også forklarer hvorfor de kan gi så gode produkter. 2L har også planer om å gi ut musikk i jazz-genren. Vi fikk lytte til Ola Gjeilo som vel var den demonstrasjonen som kom nærmest jazz, og jeg måtte berre ha den ;-0)

-Geir

 

Lindberg Lyd – second opinion

TrondheimSolistenes Divertimenti (2L50SACD) ble en opplevelse. På denne innspillingen lot 2L mikrofonene henge ganske lavt over musikerne i en sirkel innenfor sirkelen musikerne dannet. Det fører til at lyden kommer så å si direkte fra instrumentene og det er nesten ikke mulig å høre rommets bidrag. Alt i alt en sterk opplevelse.

Marianne Thorsen og TrondheimSolistenes Mozart konserter (2L38SACD) ble gjengitt – for ikke å si fremført – så godt jeg tror det kan være mulig uten å sitte blant musikerne når opptaket gjøres (om det skulle være praktisk mulig). Sammenlignet med Divertimenti så lot 2L mikrofonene henge høyere ved dette opptaket og dermed er det mer romklang med. Det er smak og behag hva en foretrekker og for undertegnede var begge innspillingene av høy klasse.

Engegårdkvartettens innspilling (2L53SACD) ble gjengitt på en så åpen og naken måte at undertegnede ble imponert – blant mye annet var det mulig å høre at celloen var et spesielt godt instrument. Personlig hører jeg ikke så ofte på kammermusikk, men denne musikken ga mersmak. Morten Lindberg fortalte at på denne innspillingen gikk de ekstremt til verks og det fungerte meget bra i 5.1 konfigurasjonen, men kanskje ikke fullt så godt i stereo.Ola Gjeilos Stone Rose (2L48SACD) var neste post på programmet. For meg oppfattes dette som et musikalsk uttrykk i grenselandet mellom klassisk og jazz. Stykket vi hørte startet med klaver og etter hvert kom de andre musikerne inn. Nærheten til musikerne som 5.1 konfigurasjonen gir må oppleves. Og – igjen er det bare å ta av seg hatten for teknikken som er brukt.

Underveis forklarte Morten oss både dette og hint om 2Ls teknikker og filosofi. Etter de fire ovennevnte eksemplene stoppet vi opp og snakket sammen om hva vi hadde hørt og våre inntrykk så langt. Morten fortsatte så med noen SACD innspillinger produsert av andre og forklarte presist om fordeler, ulemper og problemer ved en standard innspillingsteknikk.

Kvelden ble avsluttet med Sigurd Islandsmoen Requiem – Kristiansand symfoniorkester og Det Norske Solistkor under ledelse av dirigent Terje Boye Hansen (2L36SACD). Et nytt verk og ny komponist for de fleste av oss antar jeg, men igjen en opplevelse og et godt eksempel på 2Ls lydunivers.

Det blir spennende å høre hvordan 2L utvikler seg videre og om deres teknikker og filosofi også fungerer for orkestermusikk i de helt store formater slik som Mahler. Tenk å stå sammen med Mariss Jansons å dirigere Mahlers syvende.

Takk for meg – det var en fin opplevelse.


Epilog

Jeg plukket med meg fire hybriddisker og har brukt noe tid til å høre på dem hjemme denne uken. Hos 2L er det store forskjeller mellom 5.1 og stereo og det er ikke tvil om hva en velger – om en kan velge fra øverste hylle. Her hjemme er situasjonen en annen. Jeg har et godt stereoanlegg og et brukbart 5.1 anlegg. Innspillingene jeg kjøpte er Engegårdkvartetten, Ola Gjeilos Stone Rose, Sigurd Islandsmoen Requiem og Immortal Nystedt (2L29SACD).

Både Engegårdkvartetten og Ola Gjeilos Stone Rose fungerer bedre i mitt 5.1 anlegg enn i stereosystemet. 5.1 anlegget evner å illudere noe av det jeg opplevde hos 2L som er en spore til videre arbeide med 5.1 systemer. Jeg lyttet ikke til Immortal Nystedt hos 2L, men både den og Islandsmoens Requiem fungerer bedre i to kanaler her.

Med dette takker vi 2L ved Morten Lindberg for en interessant og lærerik kveld.


-ACD

 

 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008