Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  11.03.2006
Loddekurs
 
   
   


SVIDDE OAS-FINGRE


Loddekurset ble avholdt lørdag 11.03.06 i Morten's lokaler på Bryn.
Følgende deltok:
Fra OAS: André, Lars N, Lasse, Egil, Kjetil, Morten, KW
Gjest: Magnus
Lærer: Rune

Svidde OAS-fingre til tross: Loddekurset ble en stor suksess.
Temperaturen var til tider høy da OAS holdt sitt første medlemskurs i lodding. Klubben hadde hentet inn den erfarne forsterkerbyggeren og DIY-eren Rune Brændaas fra Porsgrunn som lærer for kurset. Målet var å gjøre en utvalgt gjeng hifi-freaker i stand til å lage egne kabler, koblingsbokser og kanskje til og med bygge egne forsterkere

Kursdeltagerne hadde på forhånd fått et lite kompendium ”Loddeteknikk” som et fint teoretisk grunnlag for det praktiske arbeid. Litt av essensen i loddeprosessen fikk vi tidlig erfare, er rett temperatur på bolten, ren loddespiss, og tilstrekkelig overført varmetil lodepunktet
 

Etter en kort innføring, fikk vi tildelt diverse kobber ”pinner” som vi klippet opp i 10 cm lengder for å lodde ”nettverk”. Senere, når vi hadde loddet tilstrekkelig mange mer eller mindre vellykkede punkter, fikk vi øve på små printkort.
Rune ledet oss på entusiastisk vis gjennom det hele, og tok seg tid til å finpusse ferdigheten med hver enkelt av oss.Flere av deltakerne produserte i løpet av kurset teflonbelagte signalkabler i sølv, hvor lengder av finsølv (99,9999%) på 0,5 mm2 ble trukket med teflonstrømper, tvunnet to og to, trukket i ny teflonstrømpe og krympet i endene. De egenproduserte kablene ble deretter utstyrt med ulike typer plugger i god kvalitet (blant annet Neutrik, Furutech og WBT). Foreløpig er det ikke kommet tilbakemeldinger fra de første lytteinntrykkene, men arbeidet som ble lagt ned var det ingenting å si på.

Vinylentusiast André gjøv løs på virkelig finlodding da han oppgraderte klips for feste av pickup til tonearm – slett ikke for amatører!

Lars’ forgreningsboks for signalkabler, bygd inn i en Tupperware-plastboks (med lokk) var blant de mer eksotiske hjemmebygg-prosjektene på kurset.


Her viser Lars oss at Tupperware duger til mer enn vaffelrøre!KW holdt seg til høyttalerkabler, boller og kaffe. Kjetil laget noen fine svimerker på bordplata mi. Han fikk ikke diplom for dette, men høstet mye lovord for sitt nydelige arbeid med et rutenett av kobbertråder. Mens Lasse laget seg noen lekre high-end kabler.

Magnus kastet seg over oppgavene med kursets suverent største loddebolt. Denne ga hele 65Watt og var så varm i tuppen at deler av den smelta. Oppgavene ble likevel løst på imponerende vis.
Morten fiklet imidlertid så lenge med øvingsoppgavene at det nesten ikke ble tid til re-plugging av hans signalkabler.
En stor takk til Rune som på et forteffelig vis fikk hevet våre loddekunnskaper betraktelig og ga oss en lærerik og meget trivelig ettermiddag.
For OAS

-Egil og Morten

 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008