Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  05.06.2009
Gutta på tur - München High End 2009
 
   
   


Europas største hifimesse arrangeres hvert eneste år i München, men det var ingenting ved messa som tydet på finanskrise. Her var det drøssevis av anlegg til mange millioner kroner. Mange nordmenn var også til stede. Den største delegasjonen hadde Oslo Audio Society.

Tekst og foto: Roy Ervin Solstad


Messa som ble avholdt fra 21-24. Mai var stort sett smekkfull hver eneste dag, og det kunne til tider være svært vanskelig å finne plass i nærheten av midt mellom høyttalerne for å få en skikkelig lytt. En enda større utfordring var det å skaffe seg oversikt på den enorme messa. To fulle messehaller i to etasjer, 233 utstillere (hvis jeg har telt rett), flere av de med flere utstillingslokaler, i tillegg til en sidemesse med 15-20 utstillere, gjorde at jeg uten problemer fikk gått inn mine nye joggesko.

 

2L
NORSK GROMLYD I MANGE KANALER: Det norske plateselskapet 2L fikk boltre seg i et av de største demorommene. Der ble det kjørt demo på blue-ray musikk i et digert surround-oppsett. 

Acoustic_solid_diamond
IKKE GULL ALT SOM GLITRER: Acoustic Solid Diamond er en platespiller man må være rik som en oljesjeik vulgær som Rune Rudberg for å kjøpe. Den koster 39.000 euro og ser ut som den kunne fått sommerjobb på tivoli.

Audio_aero_lasource
NY FRANSK SUPERSPILLER: Audio Aero har høstet velfortjent ros verden over for sin Capitole cd-spiller. Nå er en ny digital signalkilde på gang. Den heter naturligvis La Source.


Audio_physics_carderas
MINI-CALDERA FRA AUDIO PHYSICS: Tyskerne fra Audio Physics brukte messa til å presentere sine nye Cardeas. Mye av teknologien er hentet fra lenger opp i produktspekteret. Dessverre hadde ikk AP fått til lyden skikkelig på messa.


Audiostone_pythagoras
TIL DOVRE FALLER: Strengt tatt er det vel på Sunnmøre norske Audiostone har hentet steinen til basen til Pythagoras-platespilleren og resten av rackene sine. Selv ikke 610.000 norske kroner som er prislappen på herligheten var nok til å være dyrest på messa.


Audiostone_tidal
LEKKERT OPPSETT: Bortsett fra Pythagoras-spilleren som har en base som er bygget som et trehyllers rack, ble det brukt Tidal høyttalere og elektronikk. Det låt veldig bra, og særlig Thales tonearmen er en lekkerbisken.


AVA
ENGELSK RIPSERVER: Mange bruker pcen til å rippe musikk over på en ekstern harddisk. Engelske AVA lar deg gjør begge deler i samme boksen. Prisen er heller ikke så avskrekkende. Drøyt 1100 euro for hele boksen, inkludert harddisker på 2 TB.

 


Mange nordmenn
Det var flust av nordmenn på messa, men de aller fleste hadde kamuflert seg mer eller mindre som vanlige besøkende. Det gjaldt ikke minst en del importører fra Norge. Jeg møtte blant annet Trond Seland fra Maxwell Import, Frode Olsen fra Acoustic Tuning, mens jeg må ha bommet opptil flere ganger på Odd Arve Røed fra Audioroyal i Trondheim.
Noen som ikke kamuflerte seg var de åtte medlemmene fra Oslo Audio Society, en klubb for hifi-interesserte i Oslo-området. På messa sin første åpne dag, gikk samtlige rundt med t-skjorter påtrykt ”Oslo Audio Society on tour – München 2009”. Det ble lagt merke til.

 


Norsk verdenspremiere
Det gjorde også platespilleren Pythagoras fra Audiostone. Prototypen var utstilt på messa, og selv med en pris på 610.000 kroner (inkludert arm og pickup), så har de allerede mottatt to bestillinger. Sunnmørske Audiostone sin internasjonale salgsdirektør Rolf-Audun Breivik Kristensen kunne også avsløre at Audiostone jobber med et billigere platespillerdrivverk i asketre, ikke stein som toppmodellen. Utviklingen er i full gang, og Breivik Kristensen spådde en pris på 100.000 kroner for ”budsjettmodellen” som vil få navnet Yggdrasil etter verdenstreet ask i norrøn mytologi. Prisen for Yggdrasil er dog uten arm og pick-up.
Rommet der Audiostone sin Pythagoras var for øvrig full av nordmenn. Tre stykker fra det sunnmørske selskapet, men også Bent Holter fra Hegel var til stede, blant annet for å vise fram sin siste forsterker. På messa i München var det nemlig verdenspremiere på effektforsterkeren H20, som her hjemme vil koste 35.000 kroner.


Avantgarde_trio
VERDENS DYRESTE HÅRFØNERE? Avantgarde er en av verdens mest kjente produsenter av hornhøyttalere. I München spilte de på toppmodellen Trio og enorme basshorn. Det spilte med sånt voldsomt trøkk at hentesveisen til Øystein Hedstrøm hadde fått alvorlige problemer.

Avielo_helios
VOLDSOM PROSJEKTOR: Det er ikke bare prisen på fra 75.000 dollar som er gedigen på Projector Designs Avielo Helios-prosjektor. Vekten på 26 kilo sier også noe om byggekvaliteten på denne kjempen.


ayon
AYON HØYTTALER: Her i Norge er Ayon mest kjent for sine forsterkere og cd-spillere, men i porteføljen er det også mange høyttalere. Ayon kan neppe beskyldes for å slurve med designet her heller.


Ayre
DYRT OG DEILIG: I forhold til mye av det som fantes på messa, var dette Ayre-settet til et par-tre hundre tusen kroner nesten i budsjettklasse. Finishen kan derimot konkurrere med hva som helst.


Burmester
GLITTER OG STAS: Jeg klarer aldri å bestemme meg for om jeg liker designet på tyske Burmester eller ikke. Fronten på produktene er så speilblanke at selv Jan Thomas kunne brukt dem. Lyden derimot opplevde jeg som meget bra. Stort lydbildet, oppløst og nydelig bass.


Cambrigde_sirocco
FOR FOLK FLEST: Det var heldigvis ikke alt som var like dyrt på messa i München. Cambridge sine Sirocco-høyttalere. De gulvstående høyttalerne koster drøyt 430 euro paret.


Cerasso_tla
MEGET I SLØYD: De enorme hornhøyttalerne fra Cerasso hadde nydelig trefinish, men en vegg av høyttalere passer ikke hos alle. Man skal ha godt med albuerom for å få plassert de digre TLA-rørblokkene også.

 


Chario_lector
ITALIENSKE FORFØRERE: Et av de mest musikalsk tilfredsstillende anleggene jeg hørte på messa. Chario Academy Sovran til 11.700 euro for paret og moderat priset elektronikk fra Lector spilte praktfullt.


Chord
NESTEN FULL METAL JACKET: Elektronikken fra Chord kan bare beskrives som gedigen. Ekstrem finish i detaljene, og effektforsterkerne var kolossale.

Crystal-cable-arabesque
KRYSTALLKLARE HØYTTALERE: Kabelprodusenten Crystal Cable vet å gå sine egne veier. En ting er kabler på tykkelse med hyssing, nå er det høyttalerne Arabesque som ikke akkurat følger strømmen, men det låt faktisk veldig bra.


Dali
DANSK-TYSK FORBRØDRING: Audionet-elektronikk fra Tyskland var å se hos flere utstillere. En av dem var danske Dali, her med Helicon og Euphonia-høyttalere.

 

 


Kællær med LED-prosjektor
Selv om messa i München strengt tatt er en messe for de som er opptatt av musikk i to kanaler, så var faktisk den eneste norske standen på messa viet bildegjengivelse. Fredrikstad-selskapet Projection Design viste blant annet fram sin nye LED-prosjektor til 200.000 kroner, men med en levetid på 50.000-100.000 timer uten gradvis reduksjon av lyskvaliteten, så spørs det om ikke det i det lange løp blir billigere enn å bytte pærer på vanlige prosjektorer i tide og utide. Hvor bra bildet var i forhold til vanlige prosjektorer har jeg altfor liten erfaring til å kunne vurdere, men jeg likte definitivt det jeg så av en kjapp demo med James Bond i dvd-spilleren. 
Om du synes 200.000 kroner er dyrt for en prosjektor, var det ingenting mot Avielo Helios fra samme firma. Bygd fra scratch koster den fra 75.000 dollar og oppover avhengig av hvilken linse du vil ha. Om du har råd, bør du kanskje vurdere å bruke noen penger på å forsterke takkonstruksjonen samtidig om det er der du har tenkt å henge den. Helios veier nemlig 26 kilo.

 

 

 


Ec-blueray
NORSK BLUE-RAY-SPILLER PÅ TRAPPENE: Electrocompaniet har planer om å slippe en blue-ray-spiller på markedet. De aner bare ikke når. I München viste de fram en prototype som hadde lånt frontplata til selskapets cd-spiller i Prelude-serien.


Ec-rydningen
ELECTROCOMPANIET-PRODUKTER I 45 LAND: Markedsdirektør Jonny Rydningen i Electrocompaniet benyttet messa i München til å treffe EC-distributører fra mer enn 20 av de 45 landene som selger de norske hifi-produktene.


Esoteric
IKKE BARE CD-SPILLERE: Esoteric dro det helt ut i München med både cd-spillere, forsterkere og høyttalere, men koblet til Avantgarde Duo Mezzo når det skulle blåses skikkelig ut.


Finite
MANGE RACK: Det var utrolig mange rack-produsenter som stilte ut på messa, men det var så vidt jeg erindrer kun Finite Elemente fra Tyskland av de som stilte ut, som er godt kjent i Norge. Dette er et nytt high-endrack derfra.


Goldmund-eidos
FOR DE FÅ: Goldmund Eidos Reference Blue er spilleren for deg med solid pondus på bankkontoen. 100.000 euro koster denne sveitsiske cd-spilleren.


Hannl_mera
NØDVENDIG TILBEHØR: LP-platen var aldri død, og nå er den tilbake så det holder. Mange med store platesamlinger går til innkjøp av en platevasker. Hannl hadde mange modeller utstilt. En av dem var Mera.

Hegel_bentholter
HEGEL SELV PÅ PLASS: Norske Hegel hadde flere produkter utstilt på messa, og Hegel-sjefen Bent Holter var selvsagt til stede.


Hegel_h20
VERDENSPREMIERE: En helt ny effektforsterker fra Hegel ble presentert i München. H20 kommer til å ligge på 35.000 kroner her hjemme.


Horo_wjl166
FLYGEL OG FIOLIN: Spanske Horo har laget en platespiller som ser ut som et flygel med en tonearm av en fiolinbue. Hvordan det låt fikk vi aldri høre, men spektakulær design var det utvilsomt. WJE-navnet er en hyllest til William John Evans, bedre kjent med fornavnet Bill.


Isophon_we
HEFTIG KOMBINASJON: Digre beist av noen Western Electric rørmonoblokker og ganske så spesielle høyttalere fra Isophon låt godt sammen.


Jbl_marklevinson
ALT ER STORT I AMERIKA: JBL sine høyttalere tok trolig prisen for de bredeste høyttalerne på messa, muligens med et lite unntak i Avantgarde Trio. Elektronikken var ikke puslete den heller, selv om de nesten druknet i de store høyttalerne. Det var imponerende hvor homogent det låt med så store basselementer og horn i toppen.


Jean-hiraga
GLØDENDE MELLOMTONE: Makan til glødende musikkgjengivere var det umulig å finne på messa. En forsterker hos Jean Hiraga tok fyr midt på natta mellom dag en og to. Resultatet var at hele rommet brant ned.


Jeff_rowland
GLINSENDE VEGGPRYD: Ikke alle utstillerne hadde egne lytterom. Jeff Rowland var et av mange merker man kun kunne beskue, ikke lytte til.


Kef
KONSEPTHØYTTALERE FRA KEF: Engelske KEF ligger ikke på latsiden. Ikke før har den ekstreme Muon gått sin seiersgang i hifipressen før en konsepthøyttaler i karbon blir presentert. Designet var fantastisk, og lyden det samme. Denne bør de sette i produksjon så fort som mulig.


Messas beste lyd
Noe sånt ville trolig lommeboka di veid også om du skulle betalt for noen av de anleggene som stod utstilt på messa. YG påstår at deres Anat Reference II er verdens beste høyttaler, og koblet til to ASR Emitter II Exclusive og drevet av den største cd-riggen fra dCS. Bare høyttalerne koster 107.000 dollar for paret, forsterkerne langt over 100.000 kroner per stykk, og cd-riggen rundt 400.000 kroner. Legg til rack og kable til svimlende priser, så skjønner du nok litt av tegninga. Og det var sannsynligvis ikke det dyreste anlegget heller.
Det største problemet på en slik messe er uansett at det er svært vanskelig å skape optimale forhold for et stereoanlegg i en messehall, selv om noen var mer heldige enn andre. Derfor vil en kåring av den beste lyden på messa sjelden være helt rettferdig. Særlig siden jeg ikke fikk tid til å høre alle anleggene like godt.
YG-anlegget var definitivt imponerende, men de nesten like dyre Magico M5 med Spectral elektronikk hadde en nerve og kropp som kanskje ikke var 100 prosent nøytral (i hvert fall ikke om man mener YG er det), og skapte bokstavelig talt flere magiske øyeblikk for meg, enn YG. Vellykkede demoer overvar jeg også med TAD Reference 1 høyttalere på Audionet elektronikk, et komplett Burmester-oppsett og KEF sine konsepthøyttalere drevet av Mark Levinson-forsterkere. De her i Norge ukjente merkene Behold og Ascendo imponerte også voldsomt på messas siste dag.
Et av de oppsettene jeg derimot koste meg aller mest med, var et som bare kostet en brøkdel av de heftigste anleggene. I et rom hvor det var vanskelig å plassere høyttalerne optimalt, spilte italienske Chario Academy Sovran til 11.700 euro fantastisk engasjerende på en Lector syvkanals forforsterker, en hybrid effektforsterker og en gammel kjenning av meg som kilde, nemlig Lector CDP-7TL. Litt varm i klangen, men ellers ypperlig holografi og oppløsning, samt en godt definert bass. Der kunne jeg blitt sittende til kuene kom hjem uten å bry meg det spor om hifi, kun lytte til musikk.
Det rare var at når jeg kom inn i samme rommet dagen etter, spilte det helt uengasjerende, så det viser hvor vanskelig det kan være å vurdere messelyd.

 

 

 

Kharma_chord
INSTANT KHARMA: Nederlandske Kharma lager noen av de flotteste høyttalerne mange vet om, men prisen gjør dem uoppnåelige for de fleste. Dessverre virket det ikke som elektronikken fra Chord fikk det beste ut av dem, for mange oppsett kunne skilte med bedre lyd.


Krell
SKRIFTEN PÅ VEGGEN: Finanskrisa må muligens ta skylda for at et såpass kjent merke som Krell kun var pynt på veggen. Det kostet nemlig 10.000 euro for de største lytterommene på messa.


Leben_zu
ZU KANNST MAN LEBEN: Svært delikat og enkelt oppsett med Zu høyttalere og Leben forsterker, men lyden virket noe lukket i toppen.


Lindemann
NYTT I NORGE: Tyske Lindemann har nylig fått norsk importør. På hjemmemarkedet har sacd-spillerne fått voldsom skryt i hifipressen.


magico
PUR MAGI: Nesten 100.000 euro er avsindig mye penger for et par høyttalere, men Magico M5 spilte også avsindig godt på elektronikk fra Spectral.

 


Mårten
STOLT HØYTTALERKONSTRUKTØR: Foreløpig er Marten Coltrane Memento bare prototyper. Når de settes i produksjon vil prisen bli 100.000 euro. Konstruktør er Leif Mårten Olofsson.


Mbl
BASSTÅRN OG GARNBLÅSER: En utrolig åpenhet samt kontant bass var noen av kjennetegnene på disse rundstrålende høyttalerne og digre basstårnene fra de tyske ultra-highendprodusentene MBL.


Mbl2
BACK TO THE 80’S: Hvis hvit blir den nye trendfargen på MBL, så kan de trolig skryte av å være de første av de store produsentene med denne fargen i sortimentet siden Philips på 80-tallet.


Nad
FOTOGENE MESTERE: Noen utstillere gjorde mer av utstillingene sine enn andre. Denne lekre oppsatsen av NAD sin Master-serie nærmest skrek om å bli fotografert.


Oas_back og oas_front
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Oslo Audio Society er en klubb med i underkant av 30 medlemmer som har hifi som hobby. I år som i fjor var det fellestur til hifimessa i München, og en snau tredel av medlemmene tok turen nedover

Odeon_no38
BESTE HORN NOENSINNE? Odeon no38 var gjemt bort på et lite rom i sidemessa Hifi Deluxe. Det var egentlig synd for alle de som ikke fikk hørt dem. Flere fra OAS tok seg god tid, og smilet gikk omtrent rundt hodet på dem da lytteseansen var over.

 


Primaluna
PRIMA VARER: Billige rørforsterkere fra PrimaLuna har fått til dels hysterisk gode tester av hifipressen. I München var mange av modellene stilt ut.


Projectiondesign-LED
LED OSS INN I FRISTELSE: Jeg skulle gjerne ha tatt bilde et bedre bilde av den nye LED-prosjektoren til Projection Design, men i det mørke rommet var den gjemt langt oppunder taket over en annen prosjektor. Selve prosjektoren koster 200.000 kroner.

 


Projectiondesign-stillbilde:
KLART SOM DAGEN: For sikkerhets skyld tok jeg derfor bilde av skjermen i demorommet kællæne fra Fredrikstad hadde rigget opp.


Silent wire
IKKE NOE FOR KABELSKEPTIKERNE: Dette er ikke kabelen for de som mener man ikke hører forskjell på kabler. Høyttalerkabelen Silent Wire Imperial koster 33.000 euro for 2x3 meter.

 

 


Mange planer, intet konkret
Om Electrocompaniet sitt utstyr var innspilt eller ikke var det umulig å finne ut av da jeg tok turen til Electrocompaniets hotell. Det stod riktignok en integrert forsterker, cd-spiller der og EC sine egne stativhøyttalere, men det ble ikke spilt en tone. I stedet fortalte markedsdirektør Jonny Rydningen om Electrocompaniets planer framover. Planene inneholdt både ny Dynamic Precision-linje, og noen bilder vi fikk se, kunne tyde på et voldsomt løft designmessig for DP. Det var også planer om mulighet for sacd på den etter hvert nesten legendariske EMC-1UP, en blue-ray-spiller og en tuner med FM/DAB og internettradio med digitalkonverter med digitale innganger. På spørsmål om når alt dette kommer i butikkene var svaret svært vagt. Noen dato for produktene kunne han ikke komme med, men etter litt vennlig press trodde han at tuneren var den første som ville komme på markedet.
Til EC sitt forsvar så bør det bemerkes at deres hovedfokus i München var å møte sine distributører verden rundt, samt å ta en prat med hifijournalister. Av totalt 45 land som EC har distribusjon med, var rundt halvparten på plass i Tyskland. Forhåpentligvis ble de mer imponert av mangelen på konkrete lanseringsplaner enn undertegnede.
Da var det langt mer moro å komme tilbake til messeområde igjen, for å se og høre på mye flott hifi, samt å prate med bransjefolk og de sju andre fra Oslo Audio Society. Min første tur til hifimessa i München ga mersmak, så jeg kommer nok tilbake neste år.


Sonics_aestetix
GLITRENDE LYD OG ELEMENTKANTER: Sonics høyttalere og Aesthetix elektronikk låt aldeles kanon. Verre var juggelet som var plassert rundt kanten på mellomtone- og basselementet. Glassdiamanter er IKKE pent.


Sonus faber
IKKE HØRE, BARE SE: Å stille ut Sonus Faber-høyttalere uten mulighet til å få høre dem, er som å låse inn øl i et kjøleskap med glassdør hos en alkoholiker. Rett og slett dårlig gjort.


T+a
ALT-I-ETT: DVD-receiver med USB-inngang høres ut som en ideell løsning for de som ikke ønsker stua full av bokser. T+A sin boks er dessuten så lekker at det ikke gjør noe å ha den stående framme.

Tannoy
MUSIKALSK RUS: Inne på det store rommet til Tannoy ble det spilt på både Definition DC10T som Hjemmekino har testet tidligere og noe jeg tror må ha vært Canterbury fra Prestige-serien. Det var plent umulig å ikke få rockefot, og når Tannoy i tillegg serverte whisky var det vanskelig å rive seg løs.


Tad_audionet
TUNG HIGH-END: Den dyreste og beste elektronikken fra Audionet og de største TAD Reference 1-høyttalerne i et digert rom. Det burde kunne gi utrolige musikalske opplevelser. Det fikk vi.


thelars
TRIPPEL LARS: The Lars er Lars Engströms verk. To rørmonoblokker i flerehundretusenkronersklassen som i det rette oppsettet låter fantastisk. De ble også vist fram på messa i Horten i fjor høst.


Thorens td550
SÅNN KAN DET GJØRES: Enkelte platespillere ser ut som polerte boreplattformer, men det trenger ikke å gjøres på den måten. Thorens TD550 er den flotteste platespilleren jeg har sett. Med god margin.


Transrotor
MILLIONSPILLER: Transrotor sin toppmodell blir neppe fast lagervare hos den norske importøren. Trekker du korte for å kjøpe Argo, bør du i hvert fall ha 139.000 euro på kontoen.


vinyl
IKKE BARE BOKSER: Det finnes to typer hifi-freaker. De som er mest opptatt av musikk og de som er mest opptatt av anlegget. På messa i München var det mest til de siste, men det var også mulig å få med seg noen musikalske godbiter hjem.


Vivid-luxman
SØR-AFRIKANSKE NISSELUER: Luxman elektronikk og noen høyttalere fra Sør-Afrika som ser ut som de har dratt på seg nisseluer. Vivid sine største høyttalere kan man enten elske eller hate utseende på. Jeg stiller meg i kø nummer to

.

Wilson
HAR WILSON FUNNET LØSNINGEN?: Strengt tatt var det vel motsatt for i dette demorommet foret Solution elektronikk de digre Wilson Maxx3 høyttalerne. Også her var det variabel lyd, men på sitt beste kunne det konkurrere med det grommeste på messa.


Yg-anat reference2
VERDENS BESTE? Det påstår i hvert fall YG om sine Anat Reference 2. Selv var jeg voldsomt imponert over bass, oppløsning og holografi, men for meg ble det rett og slett litt for sterilt, selv om det kanskje er det korrekte.

 


- Roy Ervin

 

 

Diverse bilder
Bilder av Morten og KW

Fra markedsplassen i sentrum hvor Eivind, Morten og KW gikk samlet på lørdagen

Samme sted med rikholdig utvalg.

Bilde av Roy Ervin i arbeid for hjemmekino

Bilde fra uterestauranten/kolonihagen ved hotellet vi bodde i fjor

 

 



 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008