Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  11.03.2011
OAS-medlem utviklet sin egen CD-spiller
 
  Teac - Esoteric X-01D2
foto:blegen.no
 
   


Selvbygg er en utbredt aktivitet i HiFi-kretser. Men de færreste utvikler sin egen
CD-spiller «fra scratch», slik OAS-medlem Børge Strand-Bergesen har gjort.


Bak den unike cd-spilleren ligger det et mangeårig utviklingsarbeid som blant annet har resultert i en patentert løsning for analogdelen. Hittil er fire eksemplarer ferdig bygd – for hånd.

– Den siste versjonen av CD-spilleren er mulig å masseprodusere. Får jeg napp hos en elektronikkprodusent kan den lanseres på markedet. Foreløpig prøver jeg å finansiere CE-merking, som koster en del. Dette er det eneste som gjenstår før jeg kan selge den, forteller Børge.

Han tar imot oss hjemme en kveldsstund etter barnas leggetid, og viser velvillig fram hifi-babyen sin på stuebordet. Når lokket fjernes, åpenbarer det seg et ryddig interiør med kvalitetskomponenter i alle ledd. 

Det meste egenutvilket
Foreløpig har Børge chassis, fronter og toppdeksler til å bygge ti enheter. Drivverket i den siste versjon stammer fra Østerrike. Fronten er produsert i Kina etter Børges spesifikasjoner, kabinettet lages i Sælbu. Strømforsyningen er også spesifisert og bygget av Børge selv, mens displayet er hyllevare fra Taiwan.

– Resten er himkok! Jeg har selv tegnet kretskortene og utviklet løsningene i signalveien. Det tar meg åtte-ti timer å sette sammen hele spilleren. Den kan monteres maskinelt, derfor er den godt egnet for produksjon, forteller OAS-medlemmet.

– Jeg gjør dette ved siden av full jobb, i stedet for å samle på frimerker. Økonomisk er det ganske dyrt, som en god frimerkesamling! Mitt endelige mål er enten å selge i bøtter og spann – eller å vite at jeg har den ene!

 


foto:blegen.no

 

Patentert analogdel
Rosinen i pølsa er analogdelen, som Børge har jobbet med siden han var russ på Eidsvoll i 1994. Før dette var han levende opptatt av elektronikk helt siden han hadde dette som valgfag i 8. klasse og senere gikk datalinje på videregående allmennfag.

– Dac-en og analogdelen er kjernen i det jeg har bygd.  Da jeg tok hovedfag på Blindern i 2000, i en annen teknologi, var den kommet ganske langt. For å få det hele til å fungere stabilt trengte jeg veldig avansert analog elektronikk. Den måtte forenkles, og dette medførte ekstremt kompliserte matematiske beregninger. Nå er det ikke flere komponenter i denne enn i en hvilken som helst annen analogdel, forteller han. Løsningen er patentert, og kan ikke kopieres.


foto:blegen.no

OAS som lydkonsulenter

På digitalsiden behandles signalet av en FPGA (Field Programmable Gate Array) som utfører mer enn 100 millioner multiplikasjoner i sekundet.

– Signalet som kommer ut er svært mykt og glattet. Andre OAS-medlemmer med gode anlegg har vært lyttekonsulenter, og de har bidratt til det endelige resultatet. Vi har testet flere ulike komponenter i signalveien opp mot hverandre og valgt ut de som gjengir musikken mest virkelighetsnært.

Elektronisk delefilter på kjøpet
Nå jobber Børge med en USB-inngang, slik nåtiden krever. Dessuten vil han gjerne komme i kontakt med en eller flere som driver med høyttalerbygging. FPGA-chipen han benytter kan nemlig programmeres til å opptre som et elektronisk delefilter!

– Hvis det er noen der ute som vil eksperimentere med delefiltre uten spoler og kondensatorer, vil jeg gjerne samarbeide med dem. Det er bedre å bruke litt silisium enn et tonn med kobber, som bare stjeler effekt. Digitalfilteret kan omprogrammeres «on the fly» og tilpasses ulike høyttalerkonstruksjoner, forteller han.





«Umulig» navn
Navnet Børge har satt på spilleren er en historie for seg selv, og en markedsførers mareritt. Den heter intet mindre enn QNKTC, noe som er umulig å uttale. Modellbetegnelsen er 999.

– Navnet spiller på uttrykket «Curiosity killed the cat», hvor «Curiosity» er erstattet av «Quantisation Noise». Kvantiseringsstøy er et fenomen i alle digitale systemer. Dette er en unøyaktighet som oppstår når siffer benyttes til å beskrive en analog verdi. Tenk på Minni Mus-tegningen bakerst i Donald-bladet, hvor du skal trekke en linje fra punkt til punkt. Uansett hvor fint rutenett punktene står på, vil buen aldri bli 100 prosent jevn, forklarer Børge.

Modellbetegnelsen skyldes at han har startet på 1000 og teller nedover. Model 1000 er en prototyp som det bare finnes én av. Hvor mange flere det etter hvert blir, kan ingen vite. Men det burde være nok av tall å ta av…

  • QNKTC Model 999 høster mange lovord fra dem som har hørt den. Butikkprisen vil trolig ligge rundt 40.000 kroner, hvis den masseproduseres. 

 

 

Her er Børges beskrivelse av teknologien i spilleren:

  • DAC-en bruker spline-interpolasjon. Det betyr at utgangssignalet er en myk, sammenhengende kurve som går gjennom samplene i inngangssignalet.
  • DAC-en er FIR, Finite Impulse Response. Den analoge utgangen har ikke et uendelig etterslep som all annen analogelektronikk.
  • Den bruker pre-prosessering på en PC, digital-prosessering i FPGA og analog-prosessering i enkle analoge filtre. De digitale utregningene er kompliserte, mens analogdelen er enkel.
  • Den analoge FIR-interpolasjonen bruker et digitalt FIR-filter.
  • Alternative filterkoeffisienter kan lett programmeres inn og testes ut.
  • Det digitale delefilteret bruker et 8- ordens IIR-filter i tillegg.
  • Det kan også programmeres om.

    Av Egil Erlandsen

 

foto:blegen.no

 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2010