Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  03.12.2005
Porsgrunn 1
 
   
   

Hjemmebesøk i Porsgrunn! DIY og OTL.

Kalenderen viser lørdag 3. desember og klokken kimer ni blank. Hele dagen er viet OAS med utflukt til Porsgrunn. Tema for dagen er OTL og DIY. Det er vår kjære Lille-Lars som står for transport denne dagen, man kan jo spørre hvorfor, når deltakende Eivind besitter et råskinn av en italiener. Nåvel, man får kanskje være glad man slipper ta beina fatt. Lars har forsovet seg kraftig, så langt er alt som normalt og vi ligger timen etter skjema.

Planen er at OAS, i dag representert ved Lars, Eivind og undertegnede skal møte den lokale hifi-bermen og Asbjørn fra Arendal for et hjemmebesøk hos DIY-guru Rune Brændaas. Ikke bare OAS-ere denne gangen altså.

Men først er det sosial mingling, og oppvarming av ørevoks hos Brian. Her får Graaf GM20, GM13.5 II på Merlin VSM-M jobben med å forklare OTL-prinsippets fordeler for deltakerne. For de av leserne som ikke er kjent med begrepet OTL, kan jeg opplyse at dette er en rørforsterker uten utgangstrafo. Med en historie av pyrotekniske konstruksjoner, ekstrem luftighet og formidabel dynamikk i kombinasjon med ikke sjeldent nedsatt driftsikkerhet er dette spennende saker.

Brian, Eivind, Lars og André

Kaffeslabberaset hos Brian er unnagjort på to kopper. Nå er det samlet flokk til Rune. Vi får kanskje starte med det som først møter oss, sterkeste inntrykk fra besøket, den enorme gjestfriheten. Minst like viktig for et godt hjemmebesøk som god lyd. Rune trakterer besøkende med samme eleganse som han svinger loddebolten (se eget referat). Vi blir raskt geleidet inn i et aller helligste, penstuen skal vite, møblert med omtrentlig 1 tonn hi-fi. Ikke rart Rune foretok kontroll av bjelkelaget før hifi-installasjon.
Dette er det mest imponerende forsterkeri jeg noen sinne har sett, og så er det endatil hjemmebygg! Store, lekre forsterkere med et utall av rør i chassis av høyglanset lakk og tykt kobber. Hørte jeg god skjerming? Her er det høy siklefaktor skal dere vite.

Asbjørn til venstre og verten Rune til høyre - foran de gigantiske sandfylte subwooferne.

Høyttalerne er bestående av noen enorme basskasser drevet av ICE-moduler basert på B&O-teknologi. De løse monitorene blir drevet av nevnte OTL-forsterkere. Høyttalerne er bygget innomhus og fraktet til bestestua, trolig ved hjelp av halve nabolaget, før sandfylling. Jeg har dessverre ikke bilde fra selve arbeidet med sandfyllingen, men oppfordrer leserne til et øyeblikk å lukke øynene og forstille seg omtrentlig et halvt tonn sand inn i heimen, med konas velsignelse og bedre lyd som eneste begrunnelse. (Fundament for god bass og godt ekteskap skulle nå jeg mene.)
 Siste kreasjon fra mannen er rør-pre med chassis i rent kobber, like herlig så klart.

Jeg tror jeg skal la bildene fortelle det meste om detaljering, men nevner at det er riktig som de antyder, dette går langt utenpå det meste, om ikke alt, av kommersielle produkter. Dette er bare fantastisk utsøkt.

Vi blir fortalt at en egenkonstruert cd-spiller er under oppseiling. Denne skal baseres på Philips PRO2 som burde være kjent for de fleste av dere. En befaring i verkstedet understreker nødvendigheten av å returnere straks denne er oppe og snurrer. Ikke minst er det spennende å se et produkt halvferdig på arbeidsbenken. Det blir fort klart at det går med mye tid her nede i kjelleren for Rune.

Under hele omvisningen bidrar Rune med teknisk informasjon om konstruksjon og virkemåte. At dette ikke i detalj gjengis, beror neppe på manglende pedagogiske ferdigheter hos verten, men er snarere et resultat av at undertegnede er belemret med manglende teknisk forståelse. Men, fortvil ikke, vi jobber med å få Rune til å lage en mer detaljert beskrivelse av anlegget for våre hjemmesider.

Hadde nå ikke dette vært et skribleri om hifi alene, kunne jeg gitt en detaljert beskrivelse av hjemmebaksten vi fikk servert. Noe sier meg imidlertid at det er husets frue som fortjener takk her. Hun var forresten dypt takknemlig for besøket, da dette etter sigende er eneste mulighet for at Rune støvtørker ”lyspærene”. Vi er naturligvis glad for å kunne være til hjelp og står til disposisjon på kort varsel
 

Men hvordan låter det da? Stort, veldig stort, med et enormt bassfundament. Luft og dynamikk i beste OTL-stil dette her, ingen tvil. Dette i kombinasjon med rørende vakker og fyldig mellomtone gir god kontrast mellom ren interesse og utstrakt nytelse. Jeg har egentlig ikke lyst til å dissekere lyden i ulike parametere, men bare konstatere at i hvert fall jeg ble kraftig imponert. Anlegg takler definitiv alle musikkformer, vi forsøkte oss endatil med disco, hvilket fungerte rent ut glimrende. Besøket gikk i første rekke ut på å tilegne seg litt teknisk kunnskap, treffe likesinnede og få en forståelse av hva hjemmebygg kan by på i sin ytterste konsekvens. Tiden jeg tilbrakte i ”sweetspot” var jeg mer opptatt av å lytte til musikken og nyte uhemmet, enn å konsentrere meg om anlegg og lyd isolert sett. (Det er vel heller ikke til å stikke under en stol at vi ikke noterte nevneverdig mye denne dagen, sånn sett blir det vanskelig å være inngående i beskrivelse av lyd i etterkant).

Jeg fikk imidlertid en mail fra Asbjørn (the man from Arendal, nå i Danmark) forleden, etter å ha spurt ham om hvordan han husker lyden hos Rune:

Begynner å bli lenge siden. Har ikke så mye å si, bortsett fra at jeg husker at lyden i stua var. Stoor, volumiøs, dynamisk og homogen fra topp til bunn. Behagelig å høre på. Tror nok jeg kunne sittet noen timer i lyttestolen uten å bli sliten der. Ja, husker at det ikke ble noe ubehag ved høyt volum, bare høyt. Og så trakk anlegget meg inn i musikken, så det var ikke overdetaljert.”

Etter turen til verkstedet i kjelleren var det tid for en befaring i resten av huset. Maken til familie skal du lete lenge etter. Her var det hjemmebygg i tv-stue, bod, gutterom og på pikeværelse. Og hvis ikke dette ungpikeværelset er alle lydfanatiske gutters våte drøm, så skjønner ikke jeg stort. Nå begynner det riktignok å bli noen år siden jeg frekventerte denne type steder, men dette går utenpå alt av lyd jeg har hørt fra den kanten.

Gutterom med trøkk.


Pikeværelse med raffinert lyd.

ICE-moduler til drift av subber

Rørtrinn sett fra oven.

Delefilteret.

Etter å ha fylt huset med lyd og tømt det for kaffe og gjærbakst, takket vi for oss. Dette var fantastisk moro, mer er det ikke å si om den saken.

En svært vellykket tur med andre ord. Ikke ofte jeg har vært så giret etter en hifi-seanse. For meg personlig var dette årets happening i hifi-sammenheng og det sier ikke så rent lite.  


-André


 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008