OAS på besøk hos SEAS fabrikker

SEAS er en verdensledende produsent av høyttalerelementer, og sjansen er stor for at du har – eller har hatt – et høyttalersystem med produkter derfra. OAS har besøkt fabrikken i Moss.

En gjeng på ti OAS-karer ble varmt mottatt av adm. direktør Olav Mellum Arntzen, som har 23 år bak seg i bedriften. Han kan altså feire 25-årsjubileum om to år, samtidig med at selskapet feirer 75-årjubileum!

Fra radio og TV til HiFi
Det startet altså i 1950 som en spin-off av de norske radioprodusentene Radionette og Tandberg. Siden den gang har SEAS fabrikker vært dedikert til å lage høyttalere med overlegen lydgjengivelse. Selskapet het opprinnelig Skandinavisk Elektronikk AS, men det ble etter hvert til det mer internasjonale Scandinavian Electro Acoustic Systems. I løpet av denne tiden har SEAS utviklet produktspekteret fra standardelementer for radio- og TV-apparater til svært innovative high end-enheter som skreddersys i samarbeid med kundene, som er velkjente HiFi-merker over hele verden. Blant dem Sonus Faber, ProAc, PMC og en rekke andre.

I 2003 startet samarbeidet med Tandberg, hvor SEAS monterer høyttalersystemer for Tandberg Video Conference Systems. I 2011 gikk SEAS inn i AV/videokonferanse-markedet med SEAS-merkede produkter. Siden 2014 har SEAS vært en del av Sonavox Group.

Skreddersyr små serier
Dette sier Olav Mellum Arntzen i et intervju med Teknisk Ukeblad om utviklingen av høyttalerelementer til Drammens-produsenten NNNN:

– Vår spesialitet er at vi kan skreddersy elementer til små- og mellomstore høyttalerserier. Det gjør at vi kan tilfredsstille kravene mange andre ikke kan fordi seriene blir for små. Vi er unike i måten vi behersker å lage membraner i vevd polypropylen. Det, og andre teknologier, gjør at vi kan lage elementer som ikke forvrenger mer enn én prosent der andre forvrenger 20 prosent når de spiller høyt.

Eksotiske materialer
SEAS produserer eksotiske diskanter i beryllium, titan og diamant, og benytter metallegeringer som magnesium i mellomtone- og basselementer. I tillegg til polypropylen og papirmembraner med ulik coating, selvsagt. Siste nytt innen produktutvikling hos SEAS er høyttalersystemer til asiatiske bilfabrikanter. SEAS-logoen smykker nå bilstereosystemer med samme skyhøye kvalitetsnivå som B&W, Dynaudio og Burmester.

Egenutviklet maskinpark
OAS fikk en grundig omvisning i produksjonslokalene, hvor en stor del av maskinparken er egenutviklet basert på bedriftens helt spesielle behov. En del av leveransene produseres ut fra kundens spesifikasjoner, mens andre kunder trekker SEAS med i utviklingsarbeidet som en samarbeidspartner. Samtlige elementer gjennomgår en sluttest før de sendes til kunden.

Vi fikk teste bedriftens ekkofire rom, dempet med meterdype elementer av steinull i en helt spesiell konfigurasjon. Dette brukes til måling av høyttalere. Det ble også tid til et besøk i lytterommet, hvor det spilles på Linkwitz open baffle-høyttalere med en unik gjengivelse av bredden og dybden i lydbildet.

Selvbygg neste
Olav forteller at han nå leker med tanken om en DIY-produksjonslinje for glade amatører som drømmer om å bygge sine egne høyttalere. Dette er en del av nostalgibølgen han ser i bransjen, med stikkord vinyl, spolebånd, kassetter og lignende. Selvbygg er et produkt ungdommen etterspør, mener SEAS-sjefen. Nå er utfordringen å få til en effektiv distribusjon av disse DIY-produktene.