Lyttekveld hos Ståle

swl01To digre Paradigm-subwoofere, Devialet 400, Adyton iMagic-høyttalere og basstung hiphop som favorittmusikk på 13 kvadratmeter. Kan det i det hele tatt bli bra? Eieren av det lille kjellerrommet og anlegget, Ståle, var ikke snauere enn at han inviterte OAS for å sjekke selv. 

Nå er det ikke akkurat noe ubehandla rom Ståle inviterer oss ned i. Det er spesialbygget for å være lydrom med lyddempende skyvedør, absorbsjonsplater i taket og diffusjon- og absorbsjons-produkter både bak høyttalerne og på veggene. I tillegg står det en Bag End “anti-sub” i det ene hjørnet som spiller i motfase på en problemfrekvens rundt 38 hertz og dermed kansellerer det problemet.

Ståle liker nemlig å spille langt høyere enn det jeg pleier å gjøre. Da aller helst musikk som jeg aller helst ikke hører på. Ståle har mer peiling på hip hop og den slags enn Drillo har på soneforsvar og kontringsfotball. Jo tøffere bass, desto bredere smiler Ståle. Sånn musikk med sånn bass vil være en utfordring i et hvert rom, og de 13 kvadratmeterne i kjelleren i tomannsboligen på Østkanten i Oslo gjør ikke utfordringen mindre.

Men du verden som det funker.

Tida flyr når man har det moro, og det er faktisk fire år siden jeg var hos Ståle sist. Da hadde han også Adyton-høyttalerne, men annen forsterker og andre subwoofere. Oppgraderingen til Paradigm, Devialet og Auralic Aries-streameren har virkelig løftet lyden. Ikke det at det låt dårlig den gang heller, men nå er det tightere bass, luftigere topp, mer detaljer og deiligere mellomtone. I tillegg er det et skyv som umiddlebart fremtvinger ukontrollerte rykninger i munnvikene. Ikke bare på hip hop, men da vi satte på noe gammel AC/DC var vi plutselig i rockehimmelen.

De fysiske begrensningene romstørrelsen naturlig nok gir, betyr at størrelse på lydbildet og ikke minst dybde ikke er som i større rom, men Ståle sin favoriserte musikksmak handler jo om å få musikken “in your face”. Da spiller dybde mindre rolle.

Morsomt var det også at det kom så mange på lyttekvelden. Både Morten, Kjetil, Egil, Lars, Anne-Gunn, Thor og undertegnede fikk oppleve både god musikk, god lyd, god mat og mye trivelig skravling sammen med verten. Akkurat slik et OAS-arrangement skal være.

swl08

Elektronikken består av Devialet 400 forsterkere, Auralic Aries streamer, en Oppo Bluray-spiller og PS Audio P3 strømrenser. Kablene er fra Transparent. Høyttalerne er Adyton iMagic 1,6 og subwooferne heter Paradigm Sub 1.

swl02

Verten finner fram musikk på Tidal. Bildet viser også akustikkplatene i taket og på veggen.

swl03

Det er ikke godt å si om det er bassgjengivelsen Lars reagerer på, eller om han viser hvordan kona hans reagerte da han sa han skulle på hifi-treff igjen. Siden han er nygift, er det sannsynligvis det siste. Morten er litt mindre opptatt av fotografen.

swl05

Skyvedøra bak Morten er i glass, men tunge gardiner demper refleksjoner. Cd-hyllene bak lytteposisjon bidrar til å diffusere lyden. Det samme med Furutech-panelene på veggen.

swl04

Jeg prøver å smile tappert da jeg innså at det ikke var så lurt å kjøre bil til lyttekvelden. Det er nok av godsaker også rett på utsiden av lytterommet.

swl06

Også oppe i første etasje var det nerdeting. Star Wars-lego burde være obligatorisk i møblerte hjem. At ikke noe har ramlet ned fra hylla, sier litt om dempinga av lyden fra rommet under.

swl07

Selv har jeg tre døtre, så sånn moro som dette har jeg ikke fått oppleve. Det er litt kulere med bilbane enn med dukker. Ståle, Lars og jeg måtte i hvert fall leke oss litt på dette “gutterommet” (strengt tatt var dette midt på stuegulvet) også.

One thought on “Lyttekveld hos Ståle

  1. Permalink  ⋅ Reply

    Bolse SOLHEIM

    September 30, 2016 at 10:05am

    Størrelsen på rommet betyr ikke alt som dette festlige systemet viser.OAS ER ANSTENDIGE MUSIKKELSKERE,

Leave a Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required.