Forsman Feed 4

Teac - Esoteric X-01D2

To OAS-medlemmer har testet de splitter nye høyttalerkablene fra Forsman. De lekre, forseggjorte og kostbart utseende kablene koster ikke skjorta. Men holder de mål lydmessig? Her får du svaret.

Hyggelig Forsman-besøk

Jeg har hatt Forsman Feed4 på besøk en langhelg. Det var et meget hyggelig bekjentskap.

De lekre, forseggjorte og kostbart utseende kablene ble testet i et anlegg bestående av vinyl- og cd-input med passiv pre fra Audio Synthesis, to Doxa Model 72 og ProAc D38. Anlegget er biampet, noe som innebærer at det kreves doble kabler. Heldigvis hadde jeg fått to sett til disposisjon, slik at dette var mulig. Kablene var nye rett ut av eskene, og sannsynligvis ikke innspilt.

På grunn av Forsman-høyttalernes terminalplassering i sokkelen er Forsmans kabler utstyrt med bananplugger i den ene enden. Jeg skulle gjerne sett at de hadde bananer i begge ender, for spadene var klønete å ha med å gjøre. Etter en del strev fikk jeg dem på plass, og det var tid for å synke ned i lyttestolen.

Førsteinntrykket var en luftig, detaljert og myk/behagelig musikkgjengivelse med en nøytral klang som heller en smule mot det varme. Dette var virkelig lovende! Spe på med god rominformasjon, dybde og tydelig instrumentplassering, og det var klart for noen ytterst hyggelig timer i lyttestolen. Her var det ikke noe som irriterte eller stakk seg ut!

Starten var forsiktig, i form av Leif Ove Andsnes og Haydn på en EMI-innspilling fra tidlig 2000-tall. Disse kablene er velegnet for klassisk musikk – ingen tvil. Sjelden har jeg hørt Det norske kammerorkester klinge flottere og riktigere i mitt lytterom.

Teac - Esoteric X-01D2

Triojazz med NHØP og venner ga samme inntrykket: Mykt, behagelig og med flott cymbalskimmer i toppen. Var basstrommen litt avdempet bak ståbassen til vår danske venn, tro? Videre utprøving med flere velkjente jazzinnspillinger ga mistanke om det samme.

Etter hvert slo det meg at det jeg hørte faktisk var en svært homogen gjengivelse over hele frekvensområdet, inkludert de laveste oktavene. Det som manglet var en liten hevelse helt der nede som gjør seg gjeldende med mine vanlige kabler.

Terje Gewelts basspill på cd-en «Oslo» bekreftet dette. Sammen med italienske Enrico Pieranunzi og gøteborgeren Anders Kjellberg har nordmannen gitt ut en flott plate som kan anbefales på det varmeste. Her var det kropp og fylde, og italienerens håndarbeid – særlig med venstra – klang nydelig. Piano bør alltid stå på menyen når utstyr skal testes!

Teac - Esoteric X-01D2

El-bassistene Clarke, Miller og Wooten beveger seg i et helt annet landskap på «SMV». Råtassene bekreftet inntrykket som hadde begynt å feste seg; her var det dynamikk, detaljer, oversikt og kontroll i massevis. Og ingen del av frekvensområdet stakk seg fram. En rekke andre innspillinger, som Tord Gustavsens første, viste noe av styrken med disse kablene: Musikerne og instrumentene de spiller er til stede – ikke som pappfigurer men som virkelige størrelser av kjøtt og blod.

En test med bare ett kabelsett ga samme positive inntrykk, bare at det var litt mindre av alt.

Skal noe anføres på minussiden, må det være at den homogene og litt varme klangbalansen etterlater litt å ønske når det gjelder detaljering og pinpoint-plassering av instrumentene. Men dette blir underordnet når det hele skal summeres opp:
Dette er kabler jeg veldig gjerne kunne leve med. Til prisen må de være et røverkjøp!

Egil Erlandsen (OAS-medlem 014)

 

Forhandlerens spesifikasjoner

Diameter 19 mm
Lengde 2,5 m
Impedans <0,012 Ohm
Isolasjon DC 300V/ 5 Mohm/ 0,1s
Frekvensgang: 0Hz – >1MHz (+- 0,002Ohm)
Maks effekt 3000 Watt
Vekt: 3,0 Kg / par
Pris/par: 7.500,- NOK inkl. mva

 

Teac - Esoteric X-01D2

Forsman Feed4
Som eier av Forsman høyttalere var jeg ikke sen med å takke ja til tilbudet om lån av den nyutviklede høyttalerkabelen Feed4 fra samme produsent.  Er veldig fornøyd med de kablene jeg har nå, men var litt nyskjerrig på om de fikk det beste ut av mine VSS5 høyttalere. Ordet synergi er vel det man skal frem til her, og som kanskje er håpet at det samme gi noe som er bedre enn de kan gjøre hver for seg.
Det ble koblet opp to sett da Forsman anbefaler biwireing på sine høyttalere.  Det ble gjort en kontroll lyttesjekk i forhold til mine referansekabler.  Her var det ikke store forskjeller å høre.  Noe som sies å være veldig lovende for Feed4 som var helt ny og ikke spilt på tidligere.

Teac - Esoteric X-01D2
Etterhvert som dagen gikk og jeg fikk spilt musikk, så merker jeg meg at mellomtonen er veldig slank og at det ikke har åpnet seg helt oppover i frekvensområdet.  Brukte derfor litt ekstratid på å innspilling av kabelen.  Etter ca.100 timer føltes det som det hadde skjedd ting.  Mellomtonen låt nå mer organisk og med mer kropp, samtidig som det åpnet seg oppover.

Teac - Esoteric X-01D2
Så hvordan låt kabelen ?   Det første som slo meg var hvor naturlig, definert og dyp bassgjengivelsen var.  Her var det ikke brukt noe kunstige imponatoreffekter for å oppnå følelsen av mye bass. Dette var den riktig varen uten noe form for festkul.En plate mye mye bassinformasjon er Trilock Gurt’s ”Remberanse”. Her satt basstrommene med et brak, og med flott kontroll og definisjon uten noe form for booming i de nedre oktaver. Den andre tingen som var lett merkbart var en bedre dybde i lydbildet enn jeg var vant til. Man følte man fikk et klarer vindu dypt inn i lydbilde det var mye luft og plass mellom instrumenter og stemmer.  Det var en sort bakgrunn som gjorde at disse kom frem med en ypperlig detaljering og der selv de svakeste signalene fikk sin plass.  Mellomtonen vokste også frem til det bedre. På Beady Belles plate ”At Welding Brigde ” hadde stemmen hennes bra dimensjonalitet, var veldig bra oppløst og var veldig nær.  Frøydis Akres saxfon låt varm og oppløst slik man ønsker det på hennes flotte plate ”Cycle of Silence. Kvinnestemmer er en viktig test for meg. Nathalie Merchant (”Leave your slepp”) oppleves nært og dynamisk og fint opptegnet i lydbildet.
Oppover i frekvensområdet så opplevde jeg dette som veldig naturlig uten tiltrekke seg noe oppmerksomhet. Slik det skal være etter min mening. De minste vare detaljene blir plassert naturlig i lydbildet, bl.a. er symbaler med visp en fornøyelse å høre på. Her høres det ekte metall.
Den gode detaljeringen og gode bassinformasjon, gjør nok sitt til at holografien er glimrende.  Lydbilde spenner seg utover det høyttaleren  både i bredde og dybde, og også høyden er bra.

Teac - Esoteric X-01D2

Jeg hadde for hånden ht-kabler fra Black Magic The Giant og Nordost Valhalla mens jeg har hatt Feed4 på lån.  Har alltid sagt at kabler har med matching å gjøre, og i mitt anlegg så er helt klart Feed4 den beste matchen av disse.  Når jeg koblet den tilbake etter og hørte på de to andre, så følte jeg tingene falt på plass.  De er mer oppløst enn Black Magic, og enda bedre og naturlig i bassområdet. Opplevde Valhall som altfor slank i bassområdet og med en betoning oppover som jeg ikke likte.  Av andre kabler jeg har prøvd så er det vel bare Kimber Cables 88 The Black Pearl som har fungert bedre, og det var kanskje spesielt i mellomtonen denne var bedre. I tillegg til at den dro enda dypere inn i et lydbilde med sort bakgrunn.

Konklusjonen min for denne kabelen er at den er en meget god match i mitt anlegg. Glimrende oppløsning, holografi, bassgjengivelse er vel stikkordene. I tillegg til at de virker rimelig nøytrale i klangkarakteren.  Prisen er heller ikke avskrekkende når man vurderer den i forhold til andre kabler.

Eivind

 

Anlegg:

Pre: VTL 7.5 series 2
Effekt: VTL S-400
CD: dCS Paganini DAC/klokke/transport
Ht: Forsman VSS 5
Vinyl: JR Transrotor Apollon TMD/SME 5009/ZYX 4D X/ZYX Artisan
Kabler: Black Magic The Giant/Rev/Crystal Brigde
Strøm: PS Audio PP Premier, Oyaide F-1e/M-1e
Rack: B.C.D./Finite E.Master Reference
Rom: DaaD,Furutec

Leave a Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required.