Tor goes USB

Lydbildet framstår med en frihet for – kall det støy, fnidder, grums, slør. Jeg snakker ikke her om den type grums som vi hører er der og som vi irriterer oss over, men over den som vi ikke legger merke til – før den er borte!!

Påsken her hjemme har vært et helvete. Nysgjerrigheten min førte meg ut på veier det ikke er ment at jeg skal ferdes på. For hva er poenget med å koble opp pc’n mot stereoanlegget når alt fungerer fint der fra før av? Eller er det sånn at det som er bra kan bli enda bedre? Etter en overbevisende demo hos KW med Mac/iTunes og trådløs overføring via Airport Express måtte visse ting bare sjekkes ut.

Og begrep som EAC, Foobar, FLAC, Lossless, iTunes m.m. har nå prøvd å trenge seg inn i en tunglært skalle. Skjønt iTunes var noenlunde forståelig og praktisk å bruke så var resten gresk x Pi i 5. potens.

Rammen rundt denne lille testen var forøvrig lånet av en Cary 306 mkII SACD spiller. En spiller som i utgangspunktet har en superb lydgengivelse, men hva om den ble matet med musikk fra harddisk i stedet for sitt eget drivverk?

Første utfordring: Musikk inn på hardisken.

De nødvendige programmer ble lastet ned sammen med noen bruksanvisninger fra nettet. EAC og FLAC har blitt installert uten at de vil snakke noe særlig sammen av den grunn. Altså – musikk rippet med EAC vil ikke legge seg inn som FLAC filer. Men i denne sammenhengen var det heller ikke så nøye, da poenget bare var å teste ut laptop som avspiller, og da holdt det med et begrenset antall cdplater rippet som wavfiler.

Andre utfordring: Få lyden fra laptop til spiller.

Her falt valget på en USB –> SPDIF converter fra Hagerman Technology. Tingen koster 130 dollar rett hjem i postkassa inkl usb kabel, og framstår som en billig inngangsbillett til pcbasert avspilling. Og er utrolig nok et plug & play produkt!!

USB kabel inn på ene siden og SPDIF til DAC ut på andre siden.

Og da er vi nesten i mål…

Tredje utfordring: Avspilling

Her er så spørsmålet, hvorfor ikke bare bruke iTunes og ferdig med det? Vel her må det eksperimenteres mer, for det første forsøket med gjengivelse av apples lossless filer syns jeg ikke var overbevisende. Det førte meg videre til neste steg – Foobar og wavfiler.

Betjeningen her er jo enkel nok i utgangspunktet, men for å få et vettugt utseende med normale funksjoner så kreves det jo nedlastninger og installasjoner av en annen verden!!!! Så inntil videre brukes den i standard utgaven. Kjedelig men det funker…

Så var det lyden da…

Det aller første som slår meg er at her mangler det noe!

Lydbildet framstår med en frihet for – kall det støy, fnidder, grums, slør. Jeg snakker ikke her om den type grums som vi hører er der og som vi irriterer oss over, men over den som vi ikke legger merke til – før den er borte!!

Sløret lydbilde er f.eks noe av det siste jeg ville karakterisert lydbildet fra denne Cary’en som. Like fullt høres det forskjell når den mates med signal fra laptopen via HagUsb. Så kan man bare spekulere i hva dette “noe” som er borte egentlig er for noe. Jeg vet ikke, men at det maskerer lydbildet er helt klart.

Som stand alone avspiller så gir Cary 306 mkII en mektig dypbass og et lydbilde som heller lett mot det varme. Med harddisken som drivverk så slankes bassen en aning den blir mindre voluminøs, og litt av varmen i lydbildet forsvinner. Det jeg får i stedet er bedre artikulasjon i bassområdet, tydeligere anslag og attack på skarptrommer, og mer realisme. Det oppleves som om rørblokkene mine får bedre arbeidsbetingelser med laptop/dac gengivelsen, der de kvitterer med et lydbilde jeg aldri før har hatt maken til her med tanke på kontanthet, definisjon, klarhet og attakk i lyden. Uten at det går på bekostning av andre parametre, bortsett da fra noe mindre sødme i lydbildet. Samme inntrykk går igjen uansett hvem cdplate som er i harddisken.

Det har blitt mye A/B testing her på ulike plater nå, men jeg ender hele tiden opp med å foretrekke gengivelsen via harddisk. Minuset er betjeningen. Jeg har 5-6 meter avstand fra anlegg til sweetspot, og som bildet viser så blir det da noen meter fram til laptopen. Sånn sett virker det som om trådløs overføring bør vurderes hvis pcbasert avspilling skal bli framtiden her i huset. Men så er det noe med tryggheten over at musikken går gjennom kabler og ikke gjennom lufta da…

Epilog 13.04.07

Det har tatt tid å orientere seg i den digitale jungelen. Hovedformålet med å prøve ut harddisk basert avspilling var muligheten for bedre lyd (som mange har hevdet at det blir om man gjør det riktig). Og det som ble riktig for egen del var bruk av EAC/Foobar/USB-ASIO/HagUsb.

Kan vel også si at bruken av driveren fra USB-ASIO har vært avgjørende for resultatet, og at denne framstår som et “must” om man velger å gå denne veien lydmessig.

Så mange spørsmål har jeg fått svar på, samtidig som nye har dukket opp. Objektet som var prøveklut i denne runden var Cary 306 mkII SACD spiller. En særdeles vellydende spiller til vanlig – men likevel løftes lyden en divisjon opp med tanke på dynamikk og oppløsning ved bruk av pc som avspiller. Man må anta at drivverk og dac på denne spilleren er godt avstemt i utgangspunktet……likevel blir alt mye bedre om drivverket kobles bort!! Hmmm….

Samtidig har denne testen også til fulle vist hvor viktig signalkilden er. Ikke noen stor nyhet egentlig men jeg tror det er noe vi glemmer så alt for lett. Cary dac’en (ok, cdspilleren da) er dyr…….men du verden for et lydbilde den leverer når ting legges til rette. Min egen MF cdpre kommer til kort her……sukk….

Musikken som ble brukt var blant annet fra følgende plater:

Natalie Merchant – Live in consert, Cassandra Wilson – Blue light til dawn, Rolf Wickstrøm – Live 2005, Holy Cole – Temption

-Tor

Leave a Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required.