OAS har besøkt Hegel

20131105-_DSC0001

OAS har fått en titt inn i det aller helligste hos Hegel: Utviklingslaboratoriet. Her fikk vi høre Bent Holters konstruksjonsteorier, bedriftens referanseanlegg og den knøttlille nykommeren Hegel Super.

Av Egil Erlandsen (tekst) og Jan P. Johnsen (foto)

– Vi jobber alltid med nye ting, men det er gjerne komplementære produkter til det vi allerede har. På grunn av OAS-besøket har vi selvfølgelig ryddet unna de nyeste og mest hemmelige tingene, sier Bent Holter, grunnlegger av firmaet og teknisk direktør, med et lurt smil.

Overalt ser vi mer eller mindre ferdig konstruksjoner, noen med lokket av og innmaten synlig, andre helt i deler. Måleutstyr, oscilloscop og hva det nå er alt sammen lyser opp på arbeidspultene. Én av skjermene viser signal-/støyforholdet for en av Hegels DAC-er ved minus 140 dB.  Imponerende!

Bent Holter og OAS i "Labben"

Museumsvegg

En hel vegg rommer en samling tidligere konstruksjoner, helt tilbake til den første forsterkeren Bent Holter konstruerte i 1988 mens han fortsatt studerte ved NTH (nå NTNU) i Trondheim og lagde PA-forsterkere til bruk i Studentersamfundet. Totalt ble seks forsterkere bygd i «forsterkerkomiteen» på Samfundet. Fem av dem er fortsatt i Trondheim, mens Hegel har én.

Her er også modellen CA 250, en av de første hjemmeforsterkerne som ble bygd tidlig på nittitallet. Vi ser H3 – den første med SoundEngine – som ble vist som prototyp på en messe i 1995. Videre på hyllene finner vi den første CD-spilleren fra 1997, DAC-en D3 fra ’98 og H1, den første integrerte Hegel-forsterkeren. – Den var usannsynlig dyp, noe som gjorde det trøblete å plassere den i vanlige rack, påpeker Anders Ertzeid, markedssjefen i firmaet.

Museumsvegg

Var tidlig ute

På hylla er også en av de første driverfrie 24/192 DAC-ene som ble lagd. – Den er fra 2009 og var ganske spesiell på det tidspunktet. Lydkvaliteten var ikke på høyde med dagens standard og den kom aldri på markedet. Men vi gjorde det! sier Anders og peker videre til HD10. – Dette var vår første moderne DAC. Vi var tidlig på markedet, og den har betydd svært mye for oss. En fantastisk suksess!

Vi må ikke glemme å nevne at Hegel har fått Norsk Designråds pris for god design. Norsk DesignrådDet nøkterne, skandinaviske designuttrykket med massiv aluminiumsfront er det Bent som står bak, og det har vært uforandret siden 1996. – Noen liker det, noen ikke. Men det er fortsatt særegent, påpeker Bent.

 

I disse dager lanseres forresten en blå variant, kalt «Blue Note». Hegel Blue Note

 

Hegel pop-artPop art-utgaven av en integrert forsterker malt av en dansk kunstner og vist i München er gøyal, men kanskje ikke en like klar prisvinner…

 

 

Patentert konstruksjon

I dette høyteknologiske miljøet er det også en god, gammeldags flipover som sjefstutvikler og Mr. Hegel himself, Bent Holter, benytter når han forklarer prinsippene bak en effektforsterkers virkemåte og Hegels patenterte SoundEngine.

 

Børge i Hegel

Børge lar ikke sjansen gå fra seg!

Kort fortalt er det slik at de fleste forsterkerkonstruksjoner består av tre trinn. I alle disse trinnene tilføres forvrengning, som påvirker lyden negativt. De fleste konstruktører benytter tilbakekobling av signalet for å kompensere for forvrengingen. Dette skaper nye problemer, blant annet på grunn av tidsforsinkelse i det tilbakekoblede signalet. I tillegg vil en push-pull konstruksjon, hvor to sett med transistorer forsterker hver sin halvdel av signalet, uten klasse-A drift også tilføre såkalt crossover-forvrengning.

Det er her Hegels patent kommer inn i bildet: Forvrengningen som oppstår ulike steder i forsterkeren nulles ut på en måte som gjør at det ikke tilføres «ny» forvrengning. Bent Holter får ha oss tilgitt at vi overforenkler dette, men vi må formode at leserne ikke har universitetsutdanning i halvlederfysikk, slik han har!

Bent Holter forklarer

Mye vitenskap

Bent forteller at konstruksjonsarbeidet skjer ut fra en teknologisk tilnærming:

– Det er hovedsakelig «sound engineering» i bånn – vi er jo teknikere! Det ligger mye vitenskap i produktene våre, men vi lytter underveis og justerer der det er nødvendig. Det er ikke noe hokus pokus med Hegel. Selv om det er mye hokus pokus ellers i vår bransje!

Utviklingen skjer i Norge, ikke produksjonen. – Vi kjøper noen nøkkelkomponenter hit og tester dem, men all sammenstilling skjer i Asia. Vi kjører ikke sluttester her – det er ikke nødvendig. Matchingen av komponenter skjer også hos produsenten, bortsett fra transistorene i de aller dyreste produktene, forteller Bent.

Bent Holter forklarer...

 

Lytteinntrykk

OAS lytterHvordan låter det så i Helgels eget referanseanlegg, som består av en Mac, toppmodellene CDP4A CD-spiller, HD25 DAC, P30 pre og H30 effektforsterker koblet mot Magico S5 høyttalere?

OAS lytter hos HegelVår opplevelse er et stort, detaljert lydbilde med imponerende tredimensjonalitet, luftig topp, kontant bass med «slam» og fundament i massevis samt en instrumentklang i ypperste klasse.  Dynamikken og hurtigheten er til å dø for.

Dette er et anlegg egnet til å vise hvor mye for eksempel en USB-kabel påvirker lyden, hvilket Hegels markedsansvarlige med gullører, Anders Ertzeid, gjorde med stor overbevisning. AB-tester viste klare forskjeller. Altså ingen grunn til å spare noen lusekroner på USB-kabel, folkens! En test med to ulike mediespillere på Mac-en ga ikke like entydige utslag, selv om dette etter Anders’ mening også har betydning.

Hegels referanse-elektronikk

Hegel + Magico

Grunnen til at Magico benyttes i lyttetestene, er at Magico og Hegel samarbeider ganske tett etter først å ha opprettet kontakt på en messe i Tokyo. Magico-folkene var ikke fornøyd med lyden i Magicos oppsett på messa, og den japanske importøren byttet ut forsterkerne han benyttet med Hegel sine. De imponerte Magicos representanter såpass at de nå benytter Hegel i sitt utviklingsarbeid – og altså motsatt!

Hegel + Magico

Det er Anders som står for den kritiske lyttingen i teamet: – Hver gang Bent har utviklet noe og Magnus Holhjem har skrudd det sammen, er det stort sett jeg som hører på det. Det er greie arbeidsdager, smiler Anders.

Hegel Super Head-fi AmpHodetelefonentusiastene blant oss fikk også anledning til å høre Hegels splitter nye Hegel Super, et knøtt av en hodetelefonforsterker som greit kan ligge i skjortelomma når lytteren er i bevegelse. Fra OAS kom det forslag om å utstyre den lille dingsen med et klips, slik at den kan festes i beltet. Hører vi mulig videreutvikling?

Hvorfor Hegel?

Hvorfor ble firmaet hetende Hegel? Det er to versjoner – en offisiell og en uoffisiell. Bent drar dem begge:
– Offisielt har Hegel navnet sitt etter den tyske filosofen Georg Wilhelm Friedrich Hegel, som levde fra 1770 til 1831, fordi hans teorier snudde opp-ned på måten vi tenker på. Vi mener våre produkter gjør det samme.  Uoffisielt var det slik at jeg som filosofiinteressert på gymnaset i Gjøvik spilte i et rockeband som het Hegel, og det var naturlig å velge dette navnet på forsterkerne!

Hjemmeanlegget

Hva spiller så forsterkerkonstruktøren på hjemme – bortsett fra at han benytter Hegel, så klart?

– Jeg har en CD-spiller stående, men den benytter jeg ikke. Jeg har heller ikke vinyl. Jeg spiller musikken på PC og Hegel H80, Høyttalerne er Dunlavy SC-IV/A, forteller Bent.

4 thoughts on “OAS har besøkt Hegel

 1. Permalink  ⋅ Reply

  OAS på besøk hos Hegel

  November 13, 2013 at 12:48pm

  […] fra Oslo Audio Societys besøk hos Hegel er nå ute på OAS-hjemmesiden. God lesning! Ayre, Meridian, Parasound, ProAc, VPI, Whest, QNKTC // Cary, Copland, ProAc, […]

 2. Permalink  ⋅ Reply

  Gunnar

  November 14, 2013 at 7:02pm

  Helproff billeddekning og tekst, Jan P og Egil!

 3. Permalink  ⋅ Reply

  Øivind Storvik

  December 13, 2013 at 10:17am

  Hei! Jeg har i dag en FiiO E11 forsterker som jeg har koblet mellom min iPod Classic og mine AKG K551. Jeg koder alt i lossless og får en ganske brukbar bærbarlyd ut av det. Her forleden var jeg innom websidene til Soundgarden og oppdaget en liten dings ved navn HEGEL SUPER. Kunne denne dingsen vært et bedre valg som hodetelefonforsterker enn det jeg har i dag? Hodetelefonene jeg har nå er ganske tungdrevet og er etter min mening ubrukelige uten en ekstra forsterker koblet mellom spilleren og hodetelefonene.

  Mvh

  Øivind Storvik

 4. Permalink  ⋅ Reply

  Jan P.

  December 13, 2013 at 10:42am

  Hei Øivind,
  “Hegel Super” kan absolutt være et supert alternativ, men husk at den primært er designet for USB-tilkobling til PC/Mac. Se bildet i lenken: http://www.hegel.com/products/headphone/super?vsig1_0=5.

  Soundgarden vil nok uansett være de aller beste til å svare deg eksakt på det du spør om ifht. ønsket bruksområde. Lykke til Øivind i søken etter godlyden.

  Mvh
  Jan P.

Leave a Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required.