Ayre: «Diamonds are forever»

Ayre_4

Ayre Acoustics har børstet støvet av en femti år gammel forsterkerkonstruksjon, og bygger sine nye high-endforsterkere rundt den. Vi har testet VX-5 med «Diamond output stage».

Av Egil Erlandsen

Foruten denne effektforsterkeren på 2×175 watt benyttes den nygamle teknologien i den integrerte AX-5, forforsterkeren KX-5 og firmaets flaggskip i R-serien. Navnet har kretsløsningen fått fordi komponentutlegget gir assosiasjoner til en diamant.

Patent fra ‘67
Løsningen ble patentert av Richard Baker ved Massachusettes Institute of Technology (MIT) i 1967. Ayres grunnlegger og drivkraft, Charles Hansen, mener dette er den push pull-kretsen som i størst grad leverer et utgangssignal likt inngangssignalet – uten å forvrenge det på veien. Noe nær en single ended forsterker, bare med mye mere krefter.

Drivertrinnet opererer i klasse A, det samme gjør de første wattene i utgangstrinnet. Det betyr at forsterkeren blir varm – rundt 70 grader på gitteret over kjøleribbene etter en times tid.

De som vil sette seg grundigere inn i teknologien finner lenker til Charles Hansens beskrivelse nedenfor. Her er vi mest opptatt av brukeropplevelsen og lyden!

Balansert, så klart
Til tross for sin moderate størrelse er Ayre VX-5 et solid løft på 24 kilo. Her bidrar strømforsyningen og den massive aluminiumsomrammingen godt. Ayre anbefaler balansert drift av alle sine produkter, og vi spilte kun med XLR-kabling fra kildene (LP, CD, PC), via Ayres K-5xeMP forforsterker.

Til høyttalerutgangene benyttes kraftige Cardas spade-terminaler – som det for øvrig er to av på hver side med tanke på eventuell bi-wiring. Ayre oppgir en innspillingstid på 100-500 timer, men mitt låneeksemplar (stor takk til Marius på Stereofil og Simen/Audun hos Mono!) skulle være grundig innspilt.

Detaljer og klang
Etter oppkobling og oppvarming var det tid for lytting. Allerede fra de første tonene ble det tydelig at dette var noe spesielt. En helt unik detaljering og pinpointing av instrumenter i lydbildet, med en oppløsning vi knapt har hørt maken til. Samtidig var det ikke skarpt eller klinisk, snarere organisk og lettflytende med en svært naturlig instrumentklang. Tydeligvis må Charles Hansen og hans folk ha gjort noe riktig her.

Videre lytting bekreftet førsteinntrykket. Her ble det servert mikrodetaljering og nyanser i massevis. Kjent demostoff som Steely Dans «Babylon Sisters» og kutt fra Esperanza Spaldings «Chamber Music Society» inneholdt langt flere detaljer enn jeg har hørt på andre oppsett. Obama-favorittens stemme sto tydelig fram, med strykekvartetten (og damens egen bass) solid forankret og definert på sine respektive plasser bak og til sidene i lydbildet.

Stemmer og strykere
Stemmer er forøvrige noe av det denne forsterkerkombinasjonen klarer aller best. Aldri blir det skarpt eller sibilant, likevel er luftigheten og detaljeringen i særklasse.

Klassisk musikk ble behandlet med like stor eleganse og raffinement. Ayre-forsterkeren briljerte på innspillinger fra 2L, for eksempel Bergen Filharmoniske Orkesters Ole Bull-utgivelse. Organisk og lettflytende, med bitt i strykerne uten at de noen gang ble skarpe.

Lydbildets bredde, høyde og ikke minst dybde er stoort på innspillinger som har mye av denne typen informasjon. Opptaksrommets akustikk gjengis på tilsvarende overbevisende måte. Men det jukses ikke. Er innspillingen flat, blir gjengivelsen flat.

Ayre_3

Bassen, da?
Ayres forsterkere er uten unntak konstruert uten tilbakekobling. Det skal gi den beste lyden, mener Hansen & co. Muligens er dette årsaken til at Ayres tidligere effektforsterkere har vært kritisert for ikke å holde helt mål i bassen. Derfor var det ekstra spennende å finne ut hvordan diamantutgaven håndterte de dypeste oktavene.

Til å begynne med virket det som det var for lite og for veik bass. Dette var langt unna det trøkket og bånndraget jeg har vært bortskjemt med fra kraftverket Parasound Halo A21. I sammenlikning oppfører Parasounden seg som en Mack Truck med «sixteen tons» på semi’n. Jeg grep meg i å savne den dype, tunge bassen, som riktignok kan være litt overdreven og noe udefinert i mitt lytterom. Særlig rundt 40 Hz stikker den seg ut, til vanlig.

Dypt så det holdt
Etter hver gikk det opp for meg at dette var en mye riktigere bass. Stram, tydelig definert, kjapp og lett å følge, nær sagt uansett innspilling. Nå var det mye enklere å holde orden på Chris Squires røffe riff på «The Yes Album» og den ultradype, krevende synthbassen på Boz Scaggs’ «Thanks to you» (Dig). Det var ikke lenger for mye, det var nok! Og det var dypt så det holdt, når det skulle til, men ikke hele tiden! Paukene på Ole Bull-innspillingen ble gjengitt med det drønnet de fortjener.

Bottom line: VX-5 holdt mine ProAc D38 i et jerngrep, og posjonerte bassen i riktig mengde.

Med dette mulige ankepunktet ute av verden, var det bare ett igjen: Ayre VX-5 har en svak mekanisk støy fra strømforsyningen som kan irritere. Muligens vil strømfiltrering hjelpe på dette.

Ayre_2

 

Konklusjon
Den som er på jakt etter en superdetaljert men samtidig svært velklingende forsterker i prisleiet rundt 70.000 kroner, bør sette Ayre VX-5 på ønskelista. Forsterkeren gir et imponerende førsteinntrykk, som bare forsterkes(!) over tid. Dette er ikke overdrevent slam og magadrag. Ayres entry-modell (den er faktisk det) gir deg i stedet en helt unik musikkopplevelse fylt av raffinement og eleganse, hvor stemmene og instrumentene står i sentrum. Her er musikken hovedsaken. Vel blåst, Charles!


PS.
Utsagnet «jeg likte demoeksemplaret så godt at jeg kjøpte det» er blitt en floskel i hifi-pressen. Jeg gjorde ikke det. Jeg leverte tilbake demoforsterkeren og kjøpte en splitter ny VX-5!

 

Ayre_1

 

Ayre VX-5 effektforsterker

Balansert kretsløp med «Diamond output stage»

2 x 175 W / 8 Ohm

2 x 350 W / 4 Ohm

Vekt: 24 kg

Pris: 71.900 kr

Importør: Mono

Forhandler i Oslo: Stereofil

 

Lenker:

Ayre hjemmeside:

http://www.ayre.com/vx5.htm

Monos hjemmeside

http://www.mono.no/Produkter/Ayre

Forklaring på «diamond»-prinsippet

http://www.audioasylum.com/forums/amp/messages/18/185962.html

 

Leave a Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required.