Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  05.10.2007
Hjemme hos Eivind
 
   
   


Anlegget befinner seg i et dedikert lytterom som er akustisk dempet med diffusorer og absorbenter. Rommet er isolert fra omgivelsen ved å bygge et rom i rommet. Mellom betongvegger og stender er et 10 cm luftlag, innlagt Rockwool lydisolasjon. Det er videre brukt 2 lag med gips, og det er furupanel på veggene, som gir fin etterklang, Taket er opphengt i lydbøyler. Rommet er ca.23-24 m2.

Forsman VSS Ultima
Høyttalerene er en foldet dipol som er patentert og produsert av Tor Forsman. Diskanten er en neodym dome fra SEAS. Mellomtonen er 2x8” fra Morel, og bassen har 2x10” fra samme fabrikant. Det er en 3-veis konstruksjon som har en følsomhet på 91 dbw , 4ohms impedanse og frekvensregularitet på 20-30.000hz (+1-1,5db).

Dette er høyttalere som spiller svært åpent og hurtige transienter. Et uttrykk jeg pleier å ha er at ”musikken slipper lett i gjennom”. De har en veldig god definisjon i bassen slik at man hører strengen på kontrabasser, i tillegg til at den går dypt og skaper en solid grunnmur for lyden og derved et stort lydbilde.

 
Hovedkilden i anlegget består av en Meridian 800. I tillegg til CD så spiller den også DVD-A og DVD-V. Den har også en innebygd aktiv forforsterker med 10 innganger. Den er 24/192khz, og har et CD/DVD-rom drivverk. Den er modulbasert, og kan linkes til en datamaskin slik at man kan oppgradere software via Internett. Den låter veldig analogt uten den hardheten og litt lyse lyden man ofte forbinder med CD. Den har en god oppløsning, slik at man får med seg alle detaljer. Disse blir presentert på måte som gjøre at det hele låter naturlig. Spesielt stemmer blir gjengitt på en realistisk måte.
Til å drive høyttalerene så har jeg en 2x400 watts effektforsterker fra Dynamic Precision. Denne benytter seg av mosfet transistorer som gir forsterkeren en varm klang. Egenskapene til denne forsterkeren passer veldig bra sammen med høyttaleren. Det gir en god kontroll over selv de dypeste basstoner, og en ro som gjør at man trekkes inn i musikken. Den slipper aldri opp for krefter, og takler cresendoer og lignende uten at den anstrenger seg.

Som signalkabel har jeg nylig gått til anskaffelse av en sølvkabel fra Acoustic Zen. Denne var en meget gods match med resten av utstyret. Den er svært hurtig med god definisjon og masse detaljer uten noen form for overfokus.
Høyttalerkablene er spesialbygd av Leif Erntsen for passe effektforsterkeren. Det er spesielle filtre som er innebygd i kablene som gjør at høyttaleren oppfattes av forsterkeren som en konstant last istedenfor variasjonen i impedanse kurven til høyttalerne. Denne kabelen var en vesentlig heving i forhold til original Silspeak, bl.a. så flyter musikken flyter lettere og uanstrengt og det kommer flere detaljer igjennom.Jeg har i det siste året hatt fokus på strøm og rensing av denne. Min konklusjon er at dette har hatt en svært negativ innvirkning på lyden i mitt anlegg. For å rense lyden på DPen benytter jeg et filter fra LM Audio som renser toppen som er ømfintlig på dette området, og uten kanskje viktigst , ikke demper dynamikken på en såpass kraftig forsterker. For CD-spilleren har jeg PS Audio Power Plant 300 Mulitwave II. Den regenerer strømmen, slik at den leverer fra seg ren balansert strøm med fast spenning. I tillegg til at den behandler den ved hjelp av Multiwave. Jeg lar først strømmen gå gjennom LM-filteret før den kommer til PPen. Dette er en ”magic-bullett” ! . Denne skjærer bort digitalisen, og gjør at det instrumenter og stemmer oppleves velding naturlig. I tillegg blir det en svarhethet som bakgrunn for musikken, og det hele oppleves som mer 3-D. Fikk et lite hakeslepp når jeg først fikk testet denne, selv om det var i julimåned med lite ”støy” på nettet, så ga dette en stor effekt – det var tydelig at den fjernet noe som gjorde at musikken kom bedre frem.

Platespilleren en er gammel klassisk konstruksjon fra Michell med en ombygd Rega arm og Micro-Benz PU. Dette spiller absolutt brukbart, men det blir likevel mest spilt CD.

Under høyttalere, rack og CD-spiller så har jeg B.C.D.koner. Jeg har testet mange forskjellige varianter, men B.C.D. er det beste jeg har prøvd. De har lagt resonansen utenfor det hørbare området, og man hører med en gang at lyden bare blir mer naturlig uten noen betoning.

Det siste jeg har koblet inn i anlegget er de omdiskutert Bybee-filtrene. Hos meg gav de en mer organisk lyd, og det renset også ytterligere opp i lydbildet. Har montert det på plusspolene på høyttalerkabelene. Dette er noe jeg skal prøve ut videre på, først på minuspolene.

Er veldig fornøyd med lyden slik den er nå. Det er et stort lydbilde med bra dybde. Det er en flott ro og sorthet i lydbildet, som gjør at musikken kommer frem. Har jobbet lenge med mellomtonen og få stemmer til å låte mest mulig naturlig, og er nå fornøyd med hvordan dette fungerer i dag. Selv om jeg er fornøyd med diskant gjengivelsen, så skal jeg allikevel (mye vil ha mer…..) oppgradere disse med en magnestat-diskant.

-Eivind

Anlegget:

Signakilde/Preamp:
Meridian 800 Reference Version 3

Effektforsterker:
Dynamic Precision 5.52 HP

Høyttalere:
Forsman VSS Ultima

Signalkabler:
Acoustic Zen Silver Reference (mellom Meridian og DP),
Wireworld Eqlipse (mellom RIAA og Meridian)

Høyttalerkabel:
Silspeak Custom biwireing

Nettkabler:
PS Audio Statement og Lab II, LM-Audior

Diverse:
Bybee filter på høyttalerkabel,
B.C.D.koner under høyttalere, CD-spiller og rack,
Base plattform under RIAA og CD-spiller, ECO-3, Base plattform under RIAA og CD-spiller,
ECO-spray, Holfi ”The Stabilizer”, Densen DeMagic, Solid Tech Cradle of Silence (kabelløftere),
Egen jordet 25A-kurs for anlegget.

Analogt:
Platespiller: Michell GyroDeck
Arm: Origin Live Silver
Pickup: Micro Benz Ruby II
RIAA: TagMacLaren PPA20

Rack:
B.C.D

 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008