Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  05.10.2007
Hjemme hos Lars
 
   
   
Anlegg | Bilder

Året var 1967, jeg var 7 år, og storesøstera mi, som jeg delte rom med, fikk en batteridrevet reiseplatespiller med høyttaler i lokket, og et par singler til bursda’n sin. Der og da ble min interesse for musikk fanget. Ved enhver anledning lurte jeg meg til å spille på den, og fikk selvfølgelig kjeft hver gang jeg ble oppdaget.

Mitt første egne anlegg kjøpte jeg først 9 år senere, i 76. Gikk i murerlære og etter et par lønninger hadde jeg spart meg opp nok penger til å dra til en brukthandler ved Sofienbergparken. Der kjøpte jeg meg en forsterker, platespiller og ett sett med høyttalere. Forsterkeren var en Luxman, og de andre komponentene husker jeg rett og slett ikke navnene på. Var antageligvis ikke så kjente merker. Den gangen var jeg egentlig ikke så opptatt av lyden. Det var musikken som fenget meg. Husker bare at det låt helt ålreit.
På lørdags formiddagene i ungdomstiden pleide jeg å vanke i platebutikkene på jakt etter nye artister. Bortimot hver eneste lørdag. Den gang var det å kjøpe en plate, nesten en heldags foretagende. Mange plater skulle sjekkes ut, og de som stod bak disken hadde mer enn nok å gjøre med å snu plater. Alle kompisene mine hørte på heavy rock, men sjøl var jeg fanget av artister som Cat Stevens, Al Stewart, James Taylor, Roy Harper og Neal Young. Litt senere kom Pink Floyd inn i mitt liv, og har blitt der siden. Dette er til dags dato favoritt gruppa. I dag er jeg nesten alt etende når det gjelder musikk.

Dette anlegget levde jeg med helt til jeg flyttet sammen med hu som jeg fremdeles deler livet med. Året var 1982. Med ny leilighet og nye møbler, måtte det selvfølgelig også investeres i et nytt ”fancy” anlegg. Fikk et godt tilbud på et komplett Yamaha anlegg som bestod av platespiller, forsterker m/radio, kassettspiller og høyttalere. (interessen for lyd var fremdeles ikke til stede) Dette levde jeg med frem til midten på 90 tallet, hvor jeg kom i kontakt med en nåværende kamerat av meg som hadde en hobby, å bygge høyttalere. Etter noen besøk hos ham, ble jeg smittet av basillen. Trangen av bedre lyd var født.

Jeg er i dag møbelsnekker av yrke, så det falt seg naturlig å prøve å lage noen høyttalere selv. Så et besøk hos Eltek var påkrevd. Fikk noen gode råd om valg av elementer og delefilter, etter en av deres modeller, og så var det bare å sette i gang. Elementene var Seas 6.5” og 1” dome. Kassene ble bygget av 22mm Mdf, og finert med fugleøye lønn og listet med Kirsebær.

Her er noen bilder av mine første DIY høyttalere :


En gang på siste halvdel av 90 tallet ble det gamle Yamaha anlegget ble skiftet ut med en Onkyo 828 Thx surround forsterker, Cambridge CD1, og Cambridge Dac 3. Dette hadde jeg et par år, men fant ut at Onkyo’en var mer egnet for film, enn musikk.(Bombe?) Nei, her måtte det byttes ut litt.
Fikk etter hvert tak i en Zapsolute 78 watter, en Conrad Johnson PV 10 L, som en erstatning for Onkyo’en. Byttet også inn Cambridgene med en Meridian 508.20 cd spiller på Hifihuset med en del mellomlegg selvfølgelig, og dette ga en radikal forbedring i lyden.

Høyttaler nr 2 ble bygget et år etter, etter som savnet av bass meldte seg. I og med at jeg ikke har peiling på elektronikk, fikk jeg også denne gangen hjelp av gutta på Eltek. Denne gangen ble de bygget av 32mm Mdf, og fordi stereomøblet jeg hadde laget til de første høyttalerne var i Kirsebær og fugleøyelønn, måtte jeg nesten fortsette å følge denne stien. Elementene var, fra toppen, Vifa 6,5" mellomtone, Scan Speak 9700, og Peerless XXLS 10” i bunn. Kassen er delt fysisk et stykke opp i kassa, og bassene har et aktivt delefilter og egen forsterker.

Bilde av forrige anlegg:

Lyden av disse høyttalerne var jeg egentlig ganske fornøyd med, men som med alle andre Audiofile så spøker oppgraderingsspøkelse rett rundt hjørne. Har man først blitt bitt av basillen, vel, jeg trenger vel ikke å si så mye mer om den saken.
En av mine hifi kompiser hadde nylig kjøpt seg et par Audio Note AN-E, og det som preget disse høyttalerne, var hvor lett og luftig de spilte. Så, etter en del overveielse og noen år med dette anlegget, og i tillegg litt bearbeidelse av kona for å få tillatelse, satte jeg i gang med høyttalersett nr 3. Og lettdrevet skulle det bli. Var inne på tanken om å lage meg noen horn, men i og med at anlegget står i stua måtte jeg slå fra meg det. Leitet en del på nettet, og fant en artikkel av Martin King

Min kollega på den tiden, Brynjulf hadde også gått med en idé om å lage seg noen heftige høyttalere. Denne konstruksjonen så såpass interessant ut, at vi valgte å gå for den, men med litt egen vri på hvordan det skulle se ut.

Her er bilder fra byggeprosessen:


Den firkantete formen tiltalte oss ikke, og i og med at Brynjulf er en kløpper med tegneprogrammet Autocad, satte han i gang med å tegne et eget design. Det ble et meget komplisert stykke arbeid som måtte til for å lage disse. Arbeidet tok oss nesten 3 mnd til og fra på fritiden.

Elementet som er brukt er Lowther DX3. Disse elementene har en begrensning i de lavere oktaver, så jeg følte at en sub var på sin plass, for å hjelpe til litt. Og det gamle stereoracket passet veldig dårlig sammen med disse høyttalerne, så da var det bare å sette i gang med å lage et nytt, så snart høyttalerne var ferdige. Her integrerte jeg også en subwoofer med et 15” Beyma element og Hypex HS 200 forsterker. Sub’en har ingen fysisk kontakt med resten av møbelet.

Dette var rundt sommerferien 2006. Og med så lettdrevne høyttalere trengte jeg ikke denne 78 watter’n lenger, men rør, så jeg bestilte meg et sett med MingDa 300B monoblokker på 25 watt, noe som er mer enn tilstrekkelig til å dra disse høyttalerne.

Til slutt har jeg oppgradert Ming’ene med nye kondensatorer fra VH Audio, nye meshplate rør fra DIY audio supply, og i tillegg har jeg byttet ut pre’en min med en CJ PV14 fordi jeg ønsket fjernkontroll. Og det aller siste kjøpet var en Lavry DA10 dac.


-Lars

Anlegg | Bilder

Anlegget:

Effekt forsterker:
MingDa 300 C monoblokker Effekt

For forsterker:
Conrad Johnson PV 14 Pre

CD/DVD-A
Meridian 508.20 Drivverk
Lavry Da10 Dac

Kabler:
Audio Note silver Ht kabler
Diy Sølv Phono kabler
G&W – TW 03 E Nettfilter

 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008